Можна лишень уявити, як би широкосвяткували цей поважний ювілей, якби… Якби не було цієї підступної кровопролитної війни.

І святкували б, можливо, не на обласному – на державному рівні. Державного наш край заслуговує на законних засадах.  

Ось лише один яскравий показник. За даними Держкомстату України, Херсонська область у 2015–2020 роках виробляла близько 1,6% від усього ВВП України (близько $3 млрд). Понад чверть цього випуску припадало на сільське господарство.

Південна область завдяки благословенним водам Дніпра, що титанічною і самовідданою працею людей обернули століттями посушливі степи на зелену оазу, перетворилася на один із основних регіонів агровиробництва в Україні. Зазвичай Херсонщина щороку  виробляла 4 млн тонн зерна і олійних культур.

Серед інших основних культур, у виробництві яких краю належить найбільша частка, можна виділити рис (58% від загального виробництва в Україні), баклажани (40%), баштанні культури (34%), помідори (28%). Частка області у загальному виробництві агропродукції закритого ґрунту в Україні становила понад 21%. Вже у найближчій перспективі краяни мали всі підстави і можливості ці високі показники зробити ще вищими, якби…

Якби не було війни…  

Вірогідно, що область повернула б втрачені не зі своєї вини важливі для суверенної України галузі – судно- і комбайнобудівну, нафтопереробну і електронну, консервну і енергетичну. 

До війни Херсонщина вийшла у державні лідери за встановленою потужністю відновлювальної енергетики в Україні. У перспективі вона мала б стати сполучною ланкоюграндіозного транснаціонального проєкту «Шовкового шляху» сполученням Євросоюз – Україна – Грузія – Китай. 

Зі здобуттям незалежності (за неї у 1991-му проголосували понад 90% мешканців регіону!) відкривалися нові, широкі перспективи. Не судилося… 

Але краяни впевнені, що титанічна боротьба співвітчизників за свободу України з російськими окупантами, у якій із перших днів віроломного нападу на нас знавіснілого «старшого брата»беруть участь мешканці Херсонщини, завершиться нашою Перемогою.

І наступні важливі дати область зустрічатиме на вільній від ворога землі – і на правому березі Дніпра, і на лівому. Катам – по заслузі, а нам своє робити! Чорна ворожа хмара сонця не заступить!

Зі славним ювілеєм рідної Херсонщини, земляки!

Колектив тижневика «Новий день».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!