Як повідомлялося раніше, слідчі поліції Херсонщини скерували до суду матеріали щодо воєнних злочинів двох керівників окупаційної влади в Новій Каховці. Фігурантами справ є двоє 59-річних чоловіків. Володимир Леонтьєв – киянин, якого окупаційна влада після захоплення Нової Каховки призначила на посаду голови так званої “Новокаховської військово-цивільної адміністрації”. Валентин Мотузенко – житель Донецька, був призначений на посаду так званого “радника голови “ДНР” у Новій Каховці та керував незаконним збройним формуванням.
Слідство встановило, а суд довів, що навесні 2022 року окупаційні ставленики спільно ухвалили рішення про незаконне затримання журналіста Олега Батуріна та міського голови Таврійська Миколи Різака, який відмовився співпрацювати з окупаційною владою.
За наказом Леонтьєва та Мотузенка російські військові спочатку затримали представника ЗМІ. Через кілька тижнів був незаконно ув’язнений і міський голова Таврійська. Обох потерпілих тримали в холодному підвальному приміщені прикутими кайданками до батареї. Їм не давали їжі та води.
Фігурантам за обома фактами було заочно повідомлено про підозру в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (віддання наказу на вчинення інших порушень законів та звичаїв війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб). Минулого року досудове розслідування було завершено та затверджений обласною прокуратурою обвинувальний акт був направлений на розгляд суду. Тепер же Феміда ухвалила рішення про вирок Леонтьву та Мотузенку – по 12 років позбавлення волі. Обох засуджено заочно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!