У столиці відбулась прем’єра ліричної комедії «Надвечір’я з рок-н-ролом», яка є спільним проєктом Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша та Київського академічного театру «Колесо».

5 квітня театральне дійство, яке відбувалось на сцені, захопило усіх без винятку глядачів своєю щирістю, життєвістю, експресією та романтизмом. Можливо, хтось в героях пізнав себе, а можливо – замислився над власним життям, і в черговий раз переконався, що почуття рятують і від самотності і від усіх випробовувань долі.

Авторкою ідеї спільного проєкту виступила очільниця театру «Колесо», народна артистка України Ірина Кліщевська. Вона зазначає, що він був потрібний, адже хотілось підтримати херсонців у такий непростий час.

«Ми зрозуміли, що це дуже важливий проєкт, який об’єднує два міста – Херсон і Київ. Ми працювали, ми допомагали один одному, і взагалі ми завжди раді херсонському театру. Як керівник театру розумію, наскільки важко наразі існувати Херсонському театру. Завдяки вірі, патріотизму, невичерпній енергії генерального директора-художнього керівника ХОАМДТ, народного артиста України Олександра Книги театр імені Куліша тримається, намагається працювати в своєму приміщенні, створювати спільні проєкти і колаборації на рідній сцені та на майданчиках інших українських театрів», – розповіла Ірина Кліщевська.

П’єса відомого сучасного драматурга Міхаїла Хейфеца  для постановки обрана не випадково, адже вона вже була у репертуарі  Херсонського драмтеатру до повномасштабного вторгнення під назвою «Осінній рок-н-рол». У постановці заслуженої артистки України Тетяни Аркушенко вистава гралась з 2019 року, це імпровізація у стилі ретро.

Як зазначила виконавча директорка Херсонського драмтеатру Юлія Бунчак, у такий тяжкий час як ніколи потрібне мистецтво, які зцілює. А вистава «Надвечір’я з рок-н-ролом» саме така.

«На жаль, це відбувається в дуже тяжкий час, але це є доказом для усього суспільства в тому сенсі, що мистецтво завжди є. І зараз воно є дуже актуальним, бо воно лікує. У незламному Херсоні люди сьогодні ходять у театр, відвідують вистави у бомбосховищі. Там гатять 24\7, а люди купують квитки в театр, це просто до сліз», – говорить Юлія Бунчак.

Цього вечора глядачі мали нагоду побачити красиву ліричну історію двох людей у віці «надвечір’я». Але хіба вік є приводом не відчувати усі барви життя? Вони випадково зустрілись на уроках танців. А потім виявилось, що окрім повної відсутності у обох почуття ритму та музичного слуху, їх об’єднує дещо більше. Вони проживають життя, сповнене самотності. Хоча і приховують це, не лише один від одного, а й від себе самих. Хоча до усвідомлення цього, їм доведеться пройти довгий шлях, і навчитися  не лише танцювати, а й любити.

Заслужена артистка України Олександра Тарновська, добре відома херсонському глядачеві, та актор столичного театру «Колесо» В’ячеслав Шеховцов блискуче зіграли немолодих танцюристів.

А втілити усі їх хореографічні композиції на сцені допомагав ще один талановитий херсонець – балетмейстер вистави, заслужений працівник культури України Валентин Васяк. Він зізнається, що йому й самому було цікаво поринути у творчий процес, адже останні роки він займається викладацькою діяльністю, а завдяки цій виставі знову відчув магію театру. «Актори дуже плідно працювали зі мною Трохи важкувато було, але вони це змогли зробити. І у фіналі вистави станцюють свій рок-н-рол. Я думаю, що цікавий вийшов акторський тандем», – розповідає Валентин Васяк.

Художник-постановник у поновленій виставі залишається заслужений художник України Ольга Гоноболіна. Від театру «Колесо» над виставою працювали завідувач художньо-постановочної частини Олег Пустовіт, художник з освітлення Ірина Макарова і звукорежисер Микита Татарнєв.

Вистава про кохання, якому не підвладні ні вік, ні обставини. Знайти свою людину можна у будь-якому віці. Герої вистави – Він і Вона хочуть оволодіти мистецтвом танцю, а для цього потрібно побороти ще й психологічні комплекси.

Заслужена артистка України Олександра Тарновська  дуже вдячна усім причетним до втілення в життя цієї вистави, адже вона не лише дарує зустріч з прекрасним, а й зцілює душі.

«Працювати з таким видатним актором – це той рівень, коли ми абсолютно розуміємо один одного. До того ж він Діва за гороскопом, так само як і я, і як звукорежисер вистави. Отак і вийшло у нас 3Д. З цією командою ми розпочинали роботу над виставою, потім підключились і інші. Я вдячна Тетяні Аркушенко, бо я намагалась зробити ту виставу, яку вона ставила у Херсонському театрі. Я хочу сказати усім херсонцям і киянам: «Мрійте!». І ваші мрії обов’язково здійсняться!», – зазначає Олександра Тарновська.

Кохання, як і танець – не має кордонів і меж, його просто потрібно відчути серцем. Адже у віці надвечір’я життя тільки починається. У цьому переконались глядачі, які завітали на прем’єру, а в фіналі щиро дякували акторам гучними оплесками, квітами та теплими словами.

Оксана Наумова

Фото автора.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!