«З 1 липня 2024 року для жителів нових регіонів закінчується дія спрощеного порядку отримання російського громадянства, – нагадує у соцмережах окупаційний військкомат Херсонської області. – Громадяни, які не будуть до цього моменту мати паспорт РФ, стануть іноземними громадянами. Термін перебування іноземних громадян на території Російської Федерації у рамках діючого міграційного законодавства не може перевищувати 90 діб…»

«Співробітники міграційної служби рекомендують жителям Новоросії і Донбасу якомога скоріше розібратись з документами», – лякає окупаційний телеграм-канал «Главное в Херсоне и области».

Щоправда, за діючим російським законодавством, через 180 діб можна повертатись на такий самий період – 90 діб. Якщо впустять, звісно. Проте цю норму планують найближчим часом вилучити. Скоротити термін тимчасового перебування іноземців до 90 діб протягом календарного року, а не періоду у 180 діб пропонує новий законопроект, який підготували в МВС РФ і 29 березня внесли на розгляд уряду.

За словами пропагандистів телеграм-каналу «Херсонская область», законопроект передбачає розширення повноважень органів держконтролю. Крім вищевказаної норми, пропонується введення біометричної ідентифікації особи при в’їзді у Росію, цифрового профілю іноземця, контролю за режимом перебування у Росії окремих категорій іноземних громадян, посилення контролю стосовно роботодавців, замовників робіт або послуг, які запрошують іноземних працівників, позасудового обмеження прав нелегальних мігрантів.

Зрозуміло, що новий законопроект став відповіддю на теракт в «Crocus City Hall», але торкнеться він всіх, а не лише мігрантів з Середньої Азії. У тому числі і українців, які досі не бажають коритись агресору і не отримують чужий паспорт. Таких, щоб не подавали «поганий» приклад, на окупованих територіях України бути не повинно. Так що теракт у Підмосков’ї був вигідним для путінської кліки ще і у цьому питанні.

Богдан СТРАЖАК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!