За Айтматовим, маркурт – це людина, яку взяли у полон і перетворили на бездушну рабську істоту, і яка у всьому слухає господаря та не пам’ятає нічого з колишнього життя. Саме таких істот виховують на окупованому лівобережжі Херсонщини росіяни.

А «допомагає» їм у цьому Коля Арбузов – вигаданий персонаж, «появу» якого проспонсорував путінський фонд культурних ініціатив. Про закінчення «обласного конкурсу» серед вчителів молодших класів шкіл окупованого лівобережжя повідомила окупаційна «Комсомольская правда». 65 педагогів-колаборантів розробляли методику проведення уроку «Коля Арбузов – житель російської Херсонщини».

Гран-прі отримала вчителька Догмарівської школи Генічеського «муніципального округу» Надія Корнійчук. І якщо на першому етапі реалізації проекту «Дивовижні пригоди Колі Арбузова», який отримав грант на конкурсі президентського фонду культурних ініціатив держави-агресора, образ російського жителя Херсонщини розробляли вчителі, на другому це змусили робити дітей. У Генічеську, наприклад, для школярів молодших класів прочитали лекцію «Коля Арбузов – житель російської Херсонщини».

Лекція, за словами пропагандистів окупаційного телеграм-каналу «Главное в Херсоне и области», була «покликана в ігровій формі сформувати у дітей громадянську свідомість. Педагог в ігровій і доступній формі пояснила дітям справжні цінності і важливість поваги до Батьківщини».

Перед дітьми також виступали координатор проекту Андрій Іщенко та методист Дар’я Адаєва. Після цього учні молодших класів пробували намалювати окупанта Колю. У кого не виходило, зображували кавуни. А поки молодші школярі у громадян Росії лише граються, старших примушують отримувати російські паспорти. Щойно підлітку виповнюється 14 років, «МФЦ» («многофукциональный центр») дає йому 90 днів на отримання коричневої книжечки з двоголовим орлом. І щоб з отриманням не барились, вчителі-колаборанти лякають старшокласників тим, що їх не переведуть у наступний клас.

Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!