Обличчя старенької, рясно посічене зморшками. Глибокий погляд дідуся, в якому досвід покоління. Сльоза на щоці малюка, який ще так мало пройшов дорогою життя, але вже так багато пережив… Уявіть, ці та інші сюжети – народжено на папері, звичайнісінькою кульковою ручкою!

Незвичні роботи створює херсонська художниця-графік Тамара Качаленко (творче псевдо Vita Black). Вона закінчила Херсонський державний університет. Саме викладачі факультету культури і мистецтв спрямували студентку, яка засвоїла різні техніки (це і батік, акрил, масляний живопис) до роботи в царині графіки, за що їм Тамара дуже вдячна. Випускною роботою художниці стала графічна серія за мотивами творчості Тараса Шевченка. Раніше херсонка малювала гелевими ручками та маркерами, потім перейшла на звичайну кулькову ручку. У своїх роботах поєднує різні техніки – кулькова ручка і акрил або кулькова ручка і гуаш. На один малюнок авторка витрачає 3-4 кулькових ручки і 6-8 годин. Так народжуються графічні шедеври.


До повномасштабного вторгнення художниця створювала кольорові, життєрадісні роботи. Але відколи триває велика війна, її гама – чорно-біла. У Херсоні Тамара пережила окупацію, катастрофу на Каховській ГЕС і там залишається і зараз, незважаючи на цілодобові обстріли… У поневоленому ворогом рідному місті створила серію робіт про гуцулів, а ще – серію про українських діячів культури. Мистецтво і сміливість містян надавали сил під час окупації.
-Вдома у тебе один світ, з українськими діячами, мистецтвом, а виходиш на вулицю – там вже інший світ, ці «зетки» на дорогах. Але люди трималися, підтримували один одного і чекали на ЗСУ. Дуже вдячна херсонцям, тільки так можна було вижити, – розповідає художниця.
Сюжети для графічних робіт вона бере із життя, спираючись на фотографії. Творить у напрямку гіперреалізму – це новітній американський стиль, який з’явився у 90-х, а зараз на піку популярності (живопис, графіка і навіть кінематограф). Нещодавно Тамара Качаленко намалювала серію «Старі та діти»). На неї художницю надихнула Amy Winehouse – популярна британська співачка, в якої є чудовий чорно-білий кліп «Back to black» («Повернення до чорного»). За підтримку ж у створенні серії «Старі та діти» – творчу, моральну, матеріалами, авторка передає слова подяки ректору ХДУ Олександру Співаковському та декану факультету культури і мистецтв Миколі Левченку.
Як і всі українці, Тамара мріє про закінчення війни. А ще, після перемоги хоче створити графічну серію робіт про херсонців.
-На жаль, херсонці багато пережили, складно всім нам і зараз. Постійні обстріли. Не той настрій, не та атмосфера. Людям не до фотографій і при малюванні вони виглядають змученими. А так хочеться створювати саме життєрадісні графічні портрети, – розповідає авторка.
Роботи Тамари Качаленко продаються на вітчизняних та закордонних сайтах. Вони є вже в багатьох колекціонерів – поціновувачів вишуканої графіки кульковою ручкою. Тож не за горами і той час, коли малюнки херсонської художниці будуть у музеях.
Марина САВЧЕНКО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!