“Насіння Поліни Райко” – проєкт про нові ідеї і мистецькі практики, інспіровані життям і творчістю Поліни Райко. В його межах херсонський художник Олександр Печерський розписує херсонські ж гарбузи.

Кабак, як у народі називають цю культуру, здавна є символічною рослиною. Взяти хоча б український звичай давати відкоша небажаним нареченим гарбузом. І його ж отримали в Херсоні російські окупанти, залишившись без міста.
“Культурного гарбуза ми даватимемо їм і надалі! І малюнки Поліни Райко на таких гарбузах – саме те, що треба”, – йдеться в повідомленні Центру культурного розвитку “Тотем”.

Поліна Райко – художниця з народу, яка жила в м. Олешки. Пенсіонерка розписала власну хату малюнками у стмлі наївного мистецтва. Після її смерті оселя слугувала музеєм. Внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС унікальний будинок затопило. Спадщину художниці знищила велика вода.

Проєкт «Насіння Поліни Райко» підтримано в рамках програми (re)connection UA 2023/24, що реалізується ГО “Музей сучасного мистецтва” та Ukrainian Emergency Art Fund (UEAF) у партнерстві з UNESCO і фінансується через Надзвичайний фонд спадщини UNESCO.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!