У соціальних мережах поширюється відео, де невідомий чоловік скаржиться на те, що українських військових нібито годують цвілим хлібом. Утім це – фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту “По той бік новин”. Вони стверджують, що ця історія виглядає як провокація, спрямована на деморалізацію українців. У їхній публікації відзначають, що хліб, який показаний на відео, насправді виготовлений ще до створення відео. Також немає доказів, що людина на відео є військовим, оскільки не показано жодних знаків (наприклад, шевронів), що вказували на це.

Це відео поширюється зі сторінки “Все буде Україна”, яка на перший погляд виглядає патріотичною, але в дійсності наповнена низькосортним контентом. За один день на цій сторінці публікують десятки відео, переважно з тіктоку, присвячені гумору, життю під час війни та будням переселенців. Серед цього “легкого” контенту просочуються і теми корупції, мобілізації та роздуми псевдоекспертів щодо ситуації в країні. Ці відео, хоч і не повторюють проросійську позицію, проте сприяють російській пропаганді.

Такі “патріотичні” спільноти з емоційним та клікбейтним контентом збирають навколо себе людей, які керуються не фактами, а емоціями, і ними легко маніпулювати. Ці спільноти активно поширюють неперевірену інформацію, а навіть чутки та панічні настрої. При цьому вони щиро впевнені, що допомагають і розповсюджують “правду, яку приховують”. У конкретному випадку з хлібом, багато глядачів засумнівалися в правдивості відео, висловлюючи сумніви і наводячи аргументи, але часто стикалися з ворожнечею та обвинуваченнями у байдужості до військових. Таким чином, такі “патріотичні” спільноти замість поширення достовірної інформації, розповсюджують сумнівні матеріали, які можуть підірвати довіру до армії та викликати негативні емоції серед громадян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!