Це вже четверта за рахунком сауна на колесах, яку естонці передають для українських захисників, котрі воюють на “нулі”.

За цей час в Естонії навіть була створена й активно працює громадська організація “Сауни для України”.

Презентація фронтової лазні відбулася 12 квітня у Таллінні, за участі представників Спілки оборони Естонії – Кайтселійту, громадських діячів, спонсорів проекту, волонтерів і журналістів.

Капітан Талліннського округу Кайтселійту Ільмар Рааг подякував усім, хто взяв участь у зборі коштів на фронтову лазню для українських бійців, її вартість складає близько 100 тисяч євро.

Представники Кайтселійту часто бувають з допомогою в Україні, і ми завжди запитуємо ваших захисників, яка підтримка для них найбільш затребувана. Нерідко чули, що там, на “нулі”, велика проблема – привести себе до ладу: помитися, випрати свої речі, перевдягтися в чисте. Взимку така можливість може випадати бійцям раз на місяць. Так у нас і виникла ідея забезпечувати українських захисників фронтовими саунами, – коментує для ‘НД” Ільмар Рааг.

Лазня на колесах обладнана на базі військової фури класу” КамАЗ”, має додатковий тягач-пральню та машину-водовіз.

Усе продумано до найменших дрібниць, аби українським воїнам було зручно та комфортно. Спочатку боєць заходить до пральні, де обладнані 4 пральні машинки та, відповідно, сушарки. Отже, це можливість одразу завантажити свої речі у прання і йти далі паритися.

Лазня – це справжня парна на кілька полиць, за дверима обладнані душові, а для бажаючих напоготові відерце з холодною водою.

Одночасно у лазні може паритися одне відділення – 10 чоловік. На виході вони вдягають чисту суху форму і повертаються до служби.

Перші такі мобільні фронтові сауни українські захисники вже оцінили минулої зими. І вони вже передали велику подяку естонцям, назвавши сауну на колесах справжнім “спасом” у морозні зимові місяці.

– Хлопці щиро розповідали нам, що сауна піднімає настрій та бадьорить. В умовах війни це дуже важлива річ, адже доступ до гігієнічних процедур сприяє моральному духу захисника, – зауважив Ільмар Рааг.

Під час презентації фронтової сауни усім бажаючим пропонували попаритися тут в зараз, у середмісті Таллінна. Та учасники заходу залишили це задоволення для українських захисників, натомість зробили нові пожертви на майбутні лазні та радо послухали українських пісень у виконанні гурту “Свята варта”.

Під час благодійного вечора зі сцени, з вуст лідера творчого колективу Романа Трочинського неодноразово лунало “Слава Україні!”, на що у відповідь із зали впевнено доносилося: “Героям слава!”.

Тетяна Підгородецька.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!