Не секрет, що останні два роки в усьому світі зростає популярність на все українське. Іноземці з цікавістю вивчають українську мову, світові зірки шоу-бізнесу вдягають на “червоні” доріжки одяг від українських дизайнерів, а в європейських ресторанах готують і залюбки замовляють українські страви!
Цієї весни до програми Естонського кінофудфесту увійшов фільм про український борщ! 13 квітня у Таллінні, на екрані столичного кінотеатру “Sõprus”, презентували документальну стрічку “Борщ. Секретний інгредієнт”, зняту відомим українським кулінаром Євгеном Клопотенком.


Окрім українців, на кінопоказ завітало чимало естонців. На заваді їм не став той факт, що фільм озвучений українською мовою з субтитрами англійською. Інтерес до перегляду фільму обумовлений ще й тим, що 1 липня 2022 року український борщ був включений ЮНЕСКО до переліку нематеріальної культурної світової спадщини, яка потребує термінової охорони. Для України це є дуже важливим досягненням, оскільки росія, відкидаючи українців як націю з її унікальним культурним надбанням, довгий час видавала борщ за свою національну страву у світовій гастрономії.


Натомість Євген Клопотенко у власному документальному фільмі, доводить, що борщ – це частина ДНК української нації. Від Закарпаття до Донеччини, від Полісся до Криму – усюди українці готують борщ!

Автор фільму подорожує Україною у пошуках секретних інгредієнтів для ідеальної страви.


Який буряк для борщу найкращий – червоний чи білий, свіжий чи квашений? Що краще класти до борщу – помідори чи томатну пасту? Який він – борщ із рибою? Чим українці віддавна заправляли борщ замість сметани? Як смакує борщ із медом?  Який борщ варять українські захисники? Вивчаючи рецепти борщу, Євген Клопотенко побував у високогір’ї Карпат, на Гуцульщині та Галичині, у Вилковому, на Одеському привозі, на Поліссі та на Полтавщині. Кулінар скуштував борщ, який готують кримські татари та навіть відвідав їдальню Чорнобильської АЕС і польову  кухню на позиціях українських військових в районі Бердянська (2020 рік). У підсумку Клопотенко переконався, що борщ – страва унікальна, яка смакує по-різному, але неодмінно чудово у кожному куточку України.


Українців, які були присутні на показі фільму в Таллінні, без сумніву, огортала гордість за приналежність до своєї нації, гордість за те, що кожен із них готує борщ і має власний секретний інгредієнт для ідеального смаку. А от в естонських глядачів перегляд фільму, без сумніву збудив апетит! Багато хто попрямував із кінотеатру одразу обідати. На щастя, в багатьох кафе і ресторанах Таллінна сьогодні пропонують чудовий український борщ!
ТЕТЯНА ПІДГОРОДЕЦЬКА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!