12-річний хлопчик та 5-річна дівчинка разом із батьками виїхали з окупованої Голої Пристані. У будинок сім’ї тричі приходили російські військові з обшуками. На прохання здійснювати огляд без автоматів, щоб не лякати дітей, була відмова.
Жителі міста мають проукраїнську позицію, а підлітки – сміливість навіть її озвучувати. За це росіяни виводять їх у поле та стріляють біля голови, аби залякати. Чимало голопристанців постраждали від підриву окупантами Каховської ГЕС. Зі слів місцевих, коли відійшла вода, у Голій Пристані виявили понад тисячу тіл загиблих, багато кого досі не можуть знайти.
Живучи у постійному страху, сім’я не випускала дітей із двору. А після незаконних “виборів”, які проводилися під примусом і обстрілами, сусід-колаборант повідомив, що “нова влада” позбавлятиме батьківського піклування дітей, які не ходять у російську школу. Тож, аби син продовжив здобувати українську освіту, а донька пішла в 1 клас до української школи, батьки й вирішили виїхати. Це було складно через брак коштів, адже тато дітей принципово не влаштовувався на роботу до окупантів, а заробляв гроші, допомагаючи мешканцям міста.
На щастя, родині вдалося виїхати. Вона вже побувала у Центрі захисту прав дитини.

З дорослими та дітьми поспілкувалися психологи, слідчі, партнери, представники державних органів, які готові допомогти сім’ї дати старт для початку нового життя. Діти отримали планшети, тож зможуть здобувати знання у зручний спосіб. Також їм допоможуть влаштувалися у школу, обрати гуртки.
Про це повідомив український омбудсман Дмитро Лубінець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!