«Українки активно готуються ухилятись від мобілізації», – з таким заголовком пропагандисти масово поширюють у соцмережах відеоролик, на якому жінка накладає штучний живіт для імітації вагітності. «Ці лайфхаки вже користуються великою популярністю. Все зроблено як слід – чоловіки в перуках, а жінки зі штучними животами», – пишуть користувачі, які поширюють цей відеоролик. Утім це – фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з’ясували, що незважаючи на написи українською мовою «pov: почула про мобілізацію жінок» та «Записуйте, дівчатка!», цей відеоролик поширюється виключно проросійськими групами та Z-каналами у телеграмі. Немає жодних доказів, що це відео популярне серед українок.

Журналістам StopFake вдалося дослідити, що це відео вперше з’явилося в мережі ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, у червні 2021 року, на YouTube-каналі «Надія Коробейникова». На ньому, очевидно, відсутні написи «pov: почула про мобілізацію жінок» та «Записуйте, дівчатка!». В описі до оригінального відео зазначається, що цей відеоролик є короткою інструкцією, як «власноруч» зробити штучний живіт для імітації вагітності. За зазначеним в описі номером телефону журналістам StopFake вдалося знайти більш докладну інформацію про цей профіль на YouTube.

Цей номер телефону також зазначений в контактах сторінки на Facebook, яку використовують для промо замовлення штучні животи для імітації вагітності. Переглянувши їх публікації, нам не вдалося знайти жодної, яка рекламувала б штучні животи як засіб ухиляння від мобілізації. На сайті, зазначеному в описі сторінки, йдеться, що штучні животи для імітації вагітності підійдуть для магазинів одягу, тематичних фото- та відеозйомок, для пар, які звертаються за допомогою до сурогатного материнства, або вирішили усиновити дитину.

Повідомлення про те, що українки вчаться робити штучні животи для «ухиляння від мобілізації», не є реалістичними. Справа у тому, що в Україні жінки можуть мобілізуватися лише добровільно. Президент України Володимир Зеленський заявив на підсумковій пресконференції у грудні 2023 року, що мобілізації жінок в країні під час воєнного стану не буде. Зараз військовий облік жінок поширюється лише на тих, хто отримав освіту за медичними та фармацевтичними спеціальностями, але й вони можуть служити лише за власним бажанням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!