«Кореспонденти з Італії і Фінляндії відвідали Генічеську школу № 1, Генічеський дитячий садок «Колосок» і Генічеський будівельний коледж», – повідомляє у своєму телеграм-каналі окупаційне міністерство освіти Херсонської області.

«Кореспонденти» – це самозванець Андреа Лучіді, про якого вже писав NewDay ua, і «фінський журналіст» Кості Хейсканен. «Хейсканен – уродженець Росії, пропагандист, який постійно використовується російськими ЗМІ, не має жодного стосунку до фінської журналістики, – повідомляє StopFake. – Хейсканен, який перебуває у Росії під личиною «міжнародного журналіста», просуває для російської аудиторії антизахідні наративи. Він виступає за російську агресію в Україні, критикує вступ Фінляндії до НАТО, розповідає про «русофобію» у демократичних країнах, а його судження повністю співпадають з пропагандистськими методичками Кремля».

«Хейсканен цінний для російських ЗМІ саме тим, що його завжди і на кожному кроці можна назвати фінном. Для багатьох росіян фінський є синонімом надії і якості, що створює ефективну ілюзію довіри до пропаганди», – йдеться у розслідуванні фінського видання Ilta-Sanomat, яке цитує StopFake. Як пише meta.ua, пропагандист народився у Ленінграді у фінській родині. Працював (на відміну від Андреа Лучіді) у ЗМІ Фінляндії, однак писав не про політику, а на тему туризму. Тепер от «мандрує» окупованою Херсонщиною.

Оскільки жодне ЗМІ з фінном не співпрацює, його висловлювання транслюють пропагандистські російські агентства. Наприклад, «РИА «Новости» Кості Хейсканен сказав, зокрема, таке: «У Європі доводиться довго чекати запис на МРТ, яку у Херсонській області можна зробити за один день, а пересувних мамографів, як у Генічеську, у західних країнах немає зовсім». При цьому на фото автомобіля, на якому написано, що це мамограф, бачимо знак… німецької компанії Mercedes! Подібні машини МНС Росії використовує як мобільні шпиталі. Цікаво, чому – західні «Мерседеси», а не рідні «буханки»? У коментарі для іншого агентства «ТАСС» «журналіст» брехав на іншу, більш значущу тему: «Натовські снаряди, на жаль, без кінця попадають і по мирному населенню… Звичайно, це маразм, що НАТО і Захід не бачать, як вбивають мирне населення Херсонської області, Донбасу».

До речі, ця стаття на сайті «ТАСС» ще і має промовисту назву: «Фінський журналіст, який побував на Херсонщині, осудив Хельсінки за поставку зброї ЗСУ». Сподіваємось, що колись осудять і «журналіста». По-справжньому. З покаранням.

Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!