Пропагандисти у соцмережах та медіа поширюють інформацію про те, що один з ресторанів у Луцьку нібито відмовив у проведенні поминального обіду вдові українського військового. Зазначалося, що причиною цієї відмови було те, що військовий був з Харкова. Розповсюджуючи ці новини, агітпроп або посилався на сюжет українського медіа – “12 Каналу”, або не взагалі не вказував першоджерело.

Фахівці StopFake вирішили перевірити, чи це правда. Вони з’ясували, що в сюжеті “12 Каналу”, на який посилаються пропагандисти, йдеться про те, що вдова українського військового Іванна Цюх скаржилася на те, що луцький ресторан відмовив їй в проведенні поминального обіду. За її словами, почувши про поминки, представники ресторану запропонували провести його в “бесідці” закладу, а не в основному приміщенні. У сюжеті Цюх висловила думку, що причиною відмови став саме траурний характер обіду, проведення якого, за її словами, суперечило правилам ресторану. Проте в сюжеті українського медіа не згадується, що відмова була пов’язана з тим, що її чоловік був з Харкова.

Фахівці StopFake також знайшли відеозвернення дружини військового Іванни Цюх щодо цього інциденту на її сторінці у Facebook. У ньому вона розповідає історію, подібну до того, що вона повідомила “12 Каналу”. Проте навіть тут вона жодного разу не згадує, що відмова була пов’язана з тим, що її чоловік мав зв’язок з Харковом. На офіційній сторінці ресторану у Facebook також є повідомлення, в якому вони пояснюють свою відмову Цюх тим, що у них немає можливості розділити зал.

Пропагандисти поширюють подібну дезінформацію, щоб створити враження, ніби українці зневажають свою армію та вважають її злочинною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!