День Перемоги у виконанні окупантів та колаборантів на окупованому лівобережжі Херсонщини виглядав більше як масовий психоз. Наряджені у військову форму дошкільнята, обклеєні російською символікою вікна, авто- і велопробіги – ці та інші заходи відбувались майже у кожному «муніципальному окрузі». Але були і відмінності.

В окупованій Чаплинці колаборанти розгорнули 84-метрову георгіївську стрічку – символ своїх попередників, які під час Другої Світової пішли у прислужники до гітлерівців. Для стрічки такої довжини ледве знайшли потрібну кількість людей, аби її тримали.

В окупованій Новій Каховці голова фейкової адміністрації Віталій Гура покладав квіти до пам’ятника виключно у компанії російських військових.

В окупованій Абрикосівці «Альошкінського муніципального округу» цю місію доручили вихователькам дитячого садка. Більше нікому – влади у селі після вбивства п’яними російськими солдатами голови окупаційної адміністрації немає.

У кінотеатрі окупованого Скадовська, де, як написала окупаційна «Комсомольская правда», «нове лазерне цифрове обладнання проходить обкатку, новий зал вже готовий до відкриття», жителям безкоштовно показали художній фільм «Льотчик». Це російська пропагандистська картина 2021 року, яку глядачі розкритикували за невідповідність історичним подіям, неправдоподібність пригод головного героя і велику кількість «кіноляпів».

Основні ж святкування, як і має бути, відбулись в «адміністративному центрі» окупованого регіону Генічеську. Там найвисокопоставленіші колаборанти на чолі з Сальдо виступали і покладали квіти до пам’ятника Скорботній матері у Парку слави. «Наше нинішнє завдання – знову, як і у 1945-му, зрубати голову нацистської гідри, звільнити ті, що залишились, території України від Київської банди і прийти до ще одного дня Перемоги», – понаписував нісенітниць після цього у своєму телеграм-каналі «губернатор».

А у напівзруйнованій Генічеській школі № 3 провели святкову лінійку. Щоправда, всередину нікого не пускали. Школярі, які не навчаються у рідних стінах вже два роки, співали і розповідали вірші на шкільному подвір’ї.

Серед інших, їх вітала нова окупаційна директорка закладу Зоя Ясенцева – колаборантка, яку окупанти забрали з собою при відступі з Херсона.

Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!