За минулі дві доби дев’ять жителів області потерпіли від дій шахраїв і втратили 160 тисяч гривень Троє громадян натрапили на шахраїв під час замовлення у мережі Інтернет одягу за 2200 гривень, автозапчастин за 5300 гривень та гарнітури для мобільного телефона за 1700 гривень.
У всіх випадках заявники довірились продавцям і зробили повну передоплату товару, не переконавшись у його наявності та якості. Після отримання коштів продавці перестали відповідати на повідомлення, товар не надіслали і гроші не повернули.

Варто пам’ятати основне правило онлайн-покупок – передоплату товару можна вносити лише перевіреним магазинам та продавцям, якщо ж продавець вам не відомий, оплачуйте товар тільки після отримання! Якщо ви стали жертвою шахрайства, одразу ж звертайтеся до поліції, зберіть якомога більше інформації про злочин (скрін сторінки шахрая, дані про переказ коштів), також ви можете попередити інших, звернувшись до адміністратора сайту з метою блокування сторінки шахрая.
Четверо жителів області у мобільному додатку та соціальній мережі прочитали повідомлення про можливість отримання грошової допомоги. Вони перейшли за посиланнями, ввели реквізити банківських карток та особисті дані. Після цих дій з їх банківських рахунків зникло від 2300 до 16 тисяч гривень.

Наголошуємо, що інформація про грошові виплати, порядок їх отримання є лише на офіційних сайтах установ. В жодному випадку не можна переходити за сумнівними посиланнями, не можна вказувати свої персональні дані та інформацію по банківським карткам. Про зарахування коштів вам можуть повідомляти лише офіційний застосунок та банк через сповіщення, у якому міститься лише текст і немає жодних посилань. Якщо хтось пропонує вам отримати грошову допомогу через чат-бот – це шахрайська схема!

Двоє жителів Херсона стали жертвами «банківських» шахраїв. Заявникам зателефонували нібито представники служби безпеки банків і під приводом перевірки персональних даних клієнтів дізналися особисті дані людей та реквізити їх банківських карток. У подальшому з рахунків потерпілих зникло 46 тисяч та 75 тисяч гривень.

Шановні громадяни! Якщо вам телефонують нібито працівники банку, вимагають CVV-код вашої картки, інші персональні дані або просять продиктувати коди з смс-повідомлень, рекомендуємо негайно припинити розмову та самим передзвонити до банку за номером, вказаним на зворотному боці картки, або особисто відвідати відділення банку. В жодному разі не повідомляйте нікому персональні дані вашої картки. За усіма фактами поліція відкрила провадження за ч.1 ст.190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!