9 травня Україна вже вдруге офіційно відзначила День Європи, долучившись до 27 країн-членів Європейського союзу, де це свято символізує єднання європейців. Україна ж, розділяючи це свято з ЄС, наголошує на своїх європейських цінностях і незмінному курсі, фінішною крапкою якого має бути вступ до Європейського союзу.
Воєнний стан, що діє в Україні через повномасштабне вторгнення, звісно, позначається на форматі святкувань. В країні огорнутій війною, відбуваються заходи, які передусім сприяють зміцненню військово-політичних та економічних позицій України. Так, 9 травня в Україні відбувся другий Міжнародний саміт міст і регіонів. Знаковим є те, що, окрім перших осіб держави, у заході взяла участь Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола, прибувши з офіційним візитом до Києва. Під час зустрічі Президент України Володимир Зеленський та Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола обговорили ситуацію на фронті, оборонну підтримку, плани російських окупантів, євроінтеграцію України та Глобальний саміт миру.
Тим часом у країнах ЄС у День Європи Україні теж було приділено належну увагу. З великим розмахом святкувала День Європи Естонія, яка цього року також відзначає 20-річчя вступу до ЄС і НАТО. З цієї нагоди у столиці Естонії Таллінні на головній площі – Vabaduse väljak було розгорнуто великий павільйон країн-членів Європейського союзу. І серед них був також представлений український стенд!

Напередодні предствництво Європейської комісії в Естонії звернулось із відповідним запрошенням до посольства України. Таким чином, Європа та Естонія знову і знову дають чітке сприйняття і бачення України на одному рівні з країнами ЄС!
Презентацію стенду забезпечили Посольство України в Естонії та Асоціація українських організацій в Естонії. Український стенд був таким же барвистим, як і наша країна, та відображав багату українську культуру. Гості могли побачити наші незрівнянні писанки, помилуватися тарілками з петриківським розписом, взяти до рук нашу ляльку-мотанку, приміряти і навіть придбати прикраси українському народному стилі. А комусь дуже хотілося просто сфотографуватися разом із українцями, одягненими у святкове національне вбрання. Й учасники виставки залюбки відгукувалися на такі прохання.
Загалом головна площа Таллінна у День Європи перетворилася на одну велику святкову зону під назвою «Наша Європа. Наш НАТО». На кожній її локації можна було пересвідчитися, що Естонія як європейська країна має надійний зовнішній та внутрішній захист. На площі була присутня військова техніка, яку в цей день з цікавістю намагалися опанувати малі хлопчаки, уявляючи себе справжніми захисниками своєї країни.

Не менш цікавою була презентація службової техніки Департаменту поліції та прокордонохорони, рятувального департаменту, Кайтселійту та Сил оборони Естонії. Поліцейські дарували усім дітям на площі повітряні кульки, а представники дипломатичних відомств – прапорці своїх країн.
Подібно до вишеньки на торті, яскравим фіналом святкування Дня Європи в Таллінні став вечірній концерт. Зі святкової сцени усіх естонців та гостей столиці з Днем Європи привітали міністр іноземних справ Естонії Маргус Цахкна та його польський колега Радослав Сікорський, який прибув до країни з одноденним візитом.


Цього вечора зі святкової сцени також лунали слова на підтримку України. Європа – з нами, Європа цінує наш вибір на користь демократії та інших цінностей цивілізованого людства і висловлює готовність підтримувати нас на шляху до своєї великої європейської родини.
Тетяна ПІДГОРОДЕЦЬКА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!