Зазвичай окупанти хизуються награбованим, так вони вихвалялися експонатами, які викрали, втікаючи з Херсона. Але цього їм здалося замало, тому за “своє” вже видають і те, до чого їхні руки не встигли дотягнутися.
Полотно херсонського художника Василя Боженка «Безіменна висота» залишається в колекції Херсонського художнього музею, його мародери не викрали. Натомість росіяни зухвало брешуть, що воно у них.


Так, 8 травня відбулась онлайн-акція петербурзького Російського музею “Художник та війна”, яку ще назвали “ІЗОмарафоном”. Це майже двогодинне відео, яке об’єднує окремі сюжети з різних музеїв, зокрема, там представлена «окупантська версія» Херсонського художнього музею.
“Ідея розповісти про художників-фронтовиків та пам’ять, яку вони залишили про себе та про події воєнних років у творах образотворчого мистецтва, перетворилась на огидну помпезну агітку радянських часів, приправлену традиційними пропагандистськими штампами”, – йдеться в повідомленні Херсонського художнього музею.

“Відео, в якому росіяни публічно вихваляються своїми «трофеями», є черговим доказом активної ролі російських музейників у привласненні української культурної спадщини. І ми сподіваємось, що кожний причетний до арт-мародерства отримає по заслугах”, – пишуть херсонські музейники.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!