З усіх окупаційних «училищ» та «університетів» у пропагандистських сюжетах можна зустріти лише студентів Генічеського медучилища. Хто вчиться в інших і чи вчиться взагалі, невідомо. Але оголошення про вступ до ілюзорних навчальних закладів з’являються регулярно.

Це щоб з російського бюджету виділялись кошти, а вже окупаційне керівництво знайде, куди їх прилаштувати. Наприклад, окупаційний Новокаховський агротехнологічний коледж готовий приймати документи абітурієнтів вже з 10 червня. «Достойну середню професійну освіту» пропонують здобувати очно. Молодь готові вчити на мережевих адміністраторів, спеціалістів з землеустрою, техніків-механіків, техніків-електриків і навіть юристів. Але з дипломом не чекатимуть навіть у Росії. Пишуть: «Кожна з обраних вами спеціальностей найближчим часом буде вкрай затребуваною у нашому регіоні, який розвивається!»

З того самого дня починає прийом документів окупаційний Новокаховський приладобудівний технікум. Обіцяють безкоштовно навчити наступним спеціальностям: комп’ютерні системи і комплекси, інформаційні системи і програмування, інфокомунікаційні системи і системи зв’язку, економіка і бухгалтерський облік, фінанси. Окупаційний Новокаховський технічний коледж на базі 9 і 11 класів на бюджетній основі готовий вчити кухарів, кондитерів, електромонтерів з ремонту і обслуговування електрообладнання, зварювальників, перукарів, майстрів оздоблювальних будівельних і декоративних робіт, закрійників, кравців. Обіцяють стипендію. Окупаційне Новокаховське технічне училище № 7 шукає бажаючих стати зварювальниками, електромонтерами, фрезерувальниками, токарями, продавцями, касирами, кухарями, кондитерами, офіціантами, барменами.

Але Нова Каховка ще хоча б не повністю знищена. На відміну від Маріуполя, куди окупаційна адміністрація Херсонської області також гукає наших юних земляків вчитись. «Школярів Херсонської області запрошують на навчання у філію Нахімовського військово-морського училища у Маріуполі, – повідомляє телеграм-канал «адміністрації». – Оголошується набір юнаків у 5, 6, 7 класи». Документи на вступ «у легендарному навчальному закладі, який виховав покоління офіцерів ВМФ Росії», вже приймаються. Обіцяють «престижну освіту, засновану та традиціях російського флоту, сувору дисципліну і військову виправку, можливість стати частиною згуртованого колективу, широкі перспективи для майбутньої кар’єри у військово-морському флоті».

Чи знайдуться дурні, які захочуть, аби їхня дитина вчилась серед руїн і братських могил мирних жителів, поки невідомо.

Богдан СТРАЖАК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!