Як працює поліція у прифронтовій зоні на Херсонщині, з якими викликами стикається, як проходить евакуація людей під постійними ворожими обстрілами – розповідає поліцейський офіцер громади Євген Трусило

Залишки снарядів та мін посеред дороги, безліч вирв, знищені обстрілами будинки та люди, які потребують допомоги. Такий вигляд нині мають звільнені села Новорайської громади після російської окупації та подальших обстрілів. У таких непростих умовах під щоденними обстрілами армії рф несе службу поліцейський офіцер громади Євген Трусило. Він забезпечує правопорядок на території дев’яти населених пунктів, три з яких – Монастирське, Червоний Маяк і Крупиця – розташовані у безпосередній близькості до ворога, адже на протилежному березі Дніпра уже позиції російських військ. Тож поліцейський офіцер громади на зв’язку зі старостами сіл та жителями 24/7.

Окрім основних обов’язків (попередження правопорушень, патрулювання, реагування на заяви та повідомлення) Євген Трусило займається евакуацією сімей, зокрема, і з дітьми, та літніх людей із небезпечних зон, доставляє гуманітарну допомогу, роз’яснює мешканцям правила мінної безпеки та алгоритм дій у разі обстрілів. Ризикуючи життям, під ворожим вогнем поліцейський виїжджає до обстрілюваних сіл аби допомогти людям, які постраждали від дій росіян. Через щільність обстрілів противника до населених пунктів не завжди можуть дістатися екстрені служби, тож іноді поліцейський залишається єдиним, хто може надати першу домедичну допомогу хворим, пораненим і відвезти їх до лікарні. І таких мешканців тут немало, хоча нині у селах залишаються переважно люди літнього віку.

Нещодавно Євген Трусило евакуював жінку з двома дітьми із Зміївки. Хоч цей населений пункт не є територією громади, та люди звернулися по допомогу і поліцейський зарадив їм із виїздом. Складність полягала в тому, що після звільнення Збройними силами України у листопаді 2022 року село перебуває під постійним вогнем російської армії, тож евакуація відбувається з ризиком для усіх учасників. Поліцейський детально спланував час та маршрут вивезення цієї родини, аби доставити їх у безпечне місце. Після евакуації Євген допоміг сім’ї облаштуватися на новому місці, придбав їм дещо з побутових речей.

Староста Зміївки Микола Кривчак зазначає, що поліцейський офіцер громади завжди готовий їм допомогти. Саме він скоординував всю роботу з евакуації, швидко і безпечно вивіз з-під обстрілів родину і вже планує наступну операцію з допомоги іншим жителям села.

Евакуйована жителька громади Ольга Домарецька розповідає: «В селі нам надали вільний будинок, однак, там не було ні електрики, ні розеток, ні вимикачів та іншого приладдя. Тоді Євген Юрійович за власні кошти придбав нам всі необхідні речі та допоміг їх встановити. Дай Боже йому міцного здоров’я! Ми дуже вдячні, що у нас є такий чуйний та добрий офіцер громади, який завжди готовий прийти на допомогу».

Про роботу поліцейського офіцера громади схвально відгукуються всі, хто з ним працює. Так, голова Новорайської територіальної громади Олександр Шокуров зазначає, що за півтора року своєї роботи Євген Трусило став повноправним членом їх громади.

– Це молодий і перспективний офіцер. Він не просто забезпечує правопорядок у громаді, а познайомився з населенням, вивчив проблеми громади та повсякчас намагається їх вирішити. Йому довіряють старші люди та діти, з якими він постійно контактує та проводить профілактичну роботу, – каже голова ТГ.

Нині безпека людей, які проживають за 20 км від зони ведення бойових дій та намагаються вижити – понад усе. Тому робота поліцейського офіцера громади направлена саме на всебічну допомогу мешканцям, убезпечення їх від загроз із боку ворога. Велику увагу Євген приділяє питанню мінної безпеки, особливо серед діток. Після окупації та обстрілів територія громади забруднена вибухонебезпечними предметами, тому поліцейський постійно наголошує жителям на дотриманні правил безпеки.

– На сьогодні Новорайська територіальна громада, яку я обслуговую, перебуває в безпосередній близькості до ворога, населення потерпає від обстрілів і потребує підтримки. Люди мене знають, тому постійно звертаються по допомогу. Тож я роблю все можливе, аби доставити їм продукти харчування та інші речі першої необхідності, супроводжую до безпечних місць, прокладаю евакуаційні маршрути, постійно патрулюю територію задля того, аби мешканці громади почували себе хоч трішки, але безпечніше, у такий нелегкий час, – розповідає поліцейський офіцер громади Євген Трусило.
Відділ комунікації ГУНП в Херсонській області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!