Аби закрити всі вакансії на своєму ринку праці, окупанти пропонують жителям окупованої Херсонщини перенавчатись. Перенавчання, пишуть, для жителів нових регіонів безкоштовне.
Жителі Херсонщини можуть навчитись або підвищити кваліфікацію за наступними спеціальностями: охорона праці і безпека технологічних процесів виробництв, спеціалісти з пожежної профілактики, 1С-розробник, data-аналітик, юриспруденція, бухгалтерія, фінансовий менеджмент, діловодство, освіта і, найголовніше, оператор БПЛА. Причому управляти безпілотниками окупанти готові навчити навіть громадян з інвалідністю та непрацюючих мам дітей дошкільного віку.
Є і вакансії, які доступні без перенавчання. У Великолепетиському «муніципальному окрузі», наприклад, потрібні зварник, електромонтер з ремонту і обслуговування електрообладнання, балансувальник шин, шиномонтажник, програміст. Представникам цих спеціальностей готові платити, як пишуть в оголошенні, 22 тисячі рублів і більше. В окупаційний «Облводоканал», який базується у Каховці, потрібен водій спецавтотранспорту. Крім інших російських документів, від потенційного працівника вимагають такі, що підтверджують постановку на облік у військкомат.
У одне з комунальних підприємств (в оголошенні не сказано, яке саме) «Альошкінського муніципального округу» шукають інспектора з кадрів. Обіцяють працевлаштування за трудовим кодексом РФ і «повний соцпакет». У тому ж «окрузі» не вистачає поліціянтів. Власникам російських паспортів віком від 18 років, з освітою вище середньої і без судимості обіцяють «стабільну і своєчасну» заробітну плату від 106500 до 120000 рублів, а біля лінії бойового зіткнення – ще більше, відпочинок у санаторіях, страхування життя і здоров’я, вихід на пенсію після 20 років служби, форму, продовольчий пайок та компенсацію за найм житла.  
Тим часом колаборанти вже підвищують свою кваліфікацію. Наприклад, голова окупаційної адміністрації Новотроїцького «муніципального округу» Євгенія Кузьменко днями взяла участь у черговому освітньому модулі проекту «Школа мерів», який проходив у Казані.
Богдан СТРАЖАК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!