Військова агресія Росії за ці понад два роки забрала життя 548 українських дітей, 1531 дитина отримала поранення різного ступеня тяжкості. Про це повідомляє офіс Генерального прокурора України. А ще невідома доля сотень тисяч депортованих до росії українських дітей, яких досі не видається можливим повернути.

Цьогоріч Міжнародний день захисту дітей в Україні та багатьох куточках світу пройшов з особливою увагою до трагедії українських дітей, які потерпають від війни. Світовий конгрес українців виступив з акцією #Захистіть дітей України, під час якої з однойменними гаслами українські хлопчики й дівчатка вийшли на вулиці і площі у столицях багатьох країн.

Так, у Таллінні акцію організував Конгрес українців Естонії спільно з вихованцями Української суботньої школи “Лабора”, що діє при Центрі української культури. Дружною ходою діти разом із своїми матусями рушили від Центру головними вулицями Таллінна. Акцію очолила голова Конгресу українців Естонії Віра Коник.

Також у заході взяла участь відома сучасна українська письменниця Марко Терен, яка викладає у школі “Лабора”, а в цей день також презентувала свою нову книгу для малечі.

Рухаючись центром міста, діти тримали в руках прапори України і таблички рідних міст – Херсон, Харків, Миколаїв, Буча, Ірпінь, Маріуполь… У цих та інших містах вже понад два роки від російських ракетних обстрілів і різних тортур гинуть українські діти. Заклики дітей були написані не лише рідною мовою, а й естонською та англійською. Тож місцеві жителі і численні туристи у центрі столиці Естонії могли зрозуміти відчайдушне гасло “Врятуйте дітей України” і підходили до учасників акції висловити свою підтримку.

Маршрут акції пролягав повз будівлю посольства рф в Естонії, і діти зробили тут коротку зупинку. Без слів, але напрочуд красномовно вони нагадали країні-агресору про її злочини, через які гинуть і зазнають каліцтв діти України. Під час ходи у Таллінні раптом почався дощ, але маленьких учасників акції він не зупинив. Похмура погода тільки підкреслила настрій українських дітей. А хтось зауважив, що то на землю падають сльози діточок, які через війну потрапили на небеса…

О третій годині дня на Ратушній площі Таллінна відбулося спілкування учасників акції з українським телебаченням – телеканалом Суспільний – у прямому ефірі. Голова Конгресу українців Естонії Віра Коник від імені всієї української спільноти в Естонії висловила підтримку Україні, розповіла про те, що вихованці Української суботньої школи у цей день виконали важливу миротворчу місію і, незважаючи на відстань, українці в Естонії весь цей час – разом з усією Україною.

Тетяна Підгородецька.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!