Сьогодні, 4 червня, в Естонії відзначається одне з найбільших свят – День державного прапора. Свій прапор естонці дуже шанують і люблять, тому в цей день він майорить не лише на приміщеннях державних та муніципальних установ. Кожен естонець, який має до себе повагу, вважає обов’язком у цей день повісити великий державний прапор перед своїм будинком.


Національний прапор Естонії – синьо-чорно-білий, де синій є уособленням неба, озер та моря естонської землі, символом вірності істині та національним ідеям, чорний – це колір землі, а білий уособлює прагнення естонського народу до щастя і світла.
Як відомо, Естонія – великий і відданий друг України. Тут усі, починаючи від президента, прем’єр-міністра до депутатів парламенту, відкрито стоять на захисті інтересів України. Естонія, попри те, що є досить маленькою країною, з кількістю населення 1,3 мільйона, потужно підтримує Україну з перших днів повномасштабної російської агресії, надаючи військову зброю, техніку, кошти і навіть допомагаючи відбудовувати зруйновані помешкання українців.

Також Естонія відстоює право і гідність України бути членом Європейського союзу та НАТО.
Тож для української спільноти, яка проживає у Таллінні, сьогодні було честю та справжнім виявом дружби і партнерства привітати естонців із 140-річчям їх державного прапора.

Представники Конгресу українців Естонії на чолі з головою організації Вірою Коник долучилися до урочистої церемонії, що розпочала святковий ранок у столиці Естонії Таллінні. Українці тримали в руках прапорці обох країн та великий державний прапор України. А ще святкові кольори на знак солідарності зустрічалися в їхньому вбранні, адже естонці мають традицію у День державного прапора одягати синьо-чорно-білий одяг.  Це – саме те, чого вони не могли дозволити собі близько півстоліття. Адже відтоді, як у 1940 році Радянський Союз окупував Естонію, і майже до відновлення естонським народом власної незалежності у 1991 році, владою СРСР було заборонено естонцям не лише демонструвати власний прапор, а й навіть вдягатися в синьо-чорно-білих кольорах. Подібне зараз переживає й Україна на тих територіях, які окупувала  правонаступниця СРСР – росія.
Сьогодні ж святкування Дня державного прапора в Естонії відбувається досить урочисто та водночас зворушливо. У Губернаторському саду, що розкинувся поряд із парламентом Естонії, рівно о сьомій годині ранку під звуки національного гімну було піднято національний прапор на вежі “Довгий Герман” середньовічного замку Тоомпеа. У церемонії взяли участь перші особи держави, з ювілеєм державного прапора естонців привітав спікер парламенту Естонії Лаурі Хуссар та інші високопосадовці. У Губернаторському саду вишикувалися почесна варта, в якій були представники різних військових і патріотичних організацій. Піднесений настрій також створювали виступи Талліннського поліцейського оркестру та хорових колективів.
Державний прапор для естонців – один із найважливіших символів власної свободи, шлях до якої видався цьому народові досить довгим і важким. Ось чому естонці так розуміють українців і проявляють максимальну солідарність на всіх рівнях. І якщо ви бачите десь у Таллінні державний прапор Естонії, придивіться уважніше – поряд з ним майже завжди майорить прапор України. Це і є справжня дружба!

Тетяна ПІДГОРОДЕЦЬКА
Фото автора.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!