Опитування проведуть серед жителів та переселенців із Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської, Харківської та Київської областей, а його результати будуть використовувати 20 локальних редакцій – учасниць проєкту “Зміцнення медіа на нещодавно деокупованих територіях”. Аби з’ясувати актуальні інформаційні потреби мешканців прифронтових та деокупованих територій, з 11 по 19 червня Національна спілка журналістів України проведе анкетування представників шести регіонів. Долучитися до опитування можна, заповнивши анкету: посилання на неї буде розміщене на сайтах місцевих медіа та на сторінках соціальних мереж територіальних громад. Туди, де наразі немає стабільного доступу до інтернету або мешканці не можуть ним скористатися, журналісти регіональних медіа приїдуть, щоб поспілкуватися особисто.

“Ми проводимо опитування, аби допомогти локальним медіа покращити власний контент через глибоке розуміння тем, які потребують висвітлення. Впевнені, це допоможе переформатувати видання таким чином, щоб вони стали більш цікавими та корисними аудиторії”, -розповідає керівниця проєкту, перша секретар НСЖУ Ліна Кущ.

Важливо з’ясувати, які джерела інформації є доступними для пересічних мешканців, чи достатньо люди знають про важливі рішення органів місцевої влади та чи допомагає їм ця інформація орієнтуватися в житті громади, додає керівниця проєкту.

“Оскільки ми уявляємо свою цільову аудиторію дуже загально, результати опитування допоможуть нам, представникам локальних медіа, дізнатися краще, про те, хто наш читач, які питання його хвилюють більше, а які – менше. Ця інформація дозволить ефективніше планувати створення матеріалів із максимальним врахуванням інтересів читача, – упевнений головний редактор газети “Вісті” та інтернет-видання “Карачун” з міста Слов’янська Донецької області Олександр Кульбака.

Окрему увагу команда проєкту планує приділити проведенню інтерв’ю з мешканцями Луганської області, яка наразі майже повністю окупована. На підконтрольній Україні території регіону, за даними обласної військової адміністрації, тепер проживають лише 58 мешканців – решта перебувають в окупації або виїхали за межі Луганщини.

“Якщо ми, місцеві медіа, не будемо цікаві своїм землякам, які сьогодні розпорошені по світу, вони перестануть нас читати, і українська Луганщина остаточно зникне з інформаційного поля України, – говорить Юлія Сабаєва – журналістка з Рубіжного Луганської області, кореспондентка інформаційного агентства “Острів”. – Підійти до опитування представників саме нашого регіону треба найбільш прискіпливо, аби не просто не втратити, а ще й згуртували аудиторію”.

Якщо ви мешкаєте в Донецькій, Запорізькій, Херсонській, Харківській, Луганській та Київській областях, запрошуємо вас відповісти на запитання про ваші інформаційні потреби, заповнивши анкету.

Проєкт «Зміцнення медіа на нещодавно деокупованих територіях», який стартував у травні, спрямований, зокрема, на посилення спроможності місцевих медіа в реінтеграції звільнених територій, розвінчуванні фейків і пропаганди, в подоланні згубних наслідків окупації і війни для свідомості мешканців прифронтових регіонів.

Довідково.

Про Національну спілку журналістів України

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) – найбільша журналістська організація України, яка об’єднує 18 тисяч членів та має обласні організації в кожному регіоні. Від початку повномасштабної війни НСЖУ спрямовує свою діяльність на допомогу українським журналістам і медіа, в тому числі через створену Мережу центрів журналістської солідарності. За два роки різними видами допомоги і послуг від спілки скористалися понад 4500 медійників і понад 200 редакцій. За підтримки організації за час війни відновила вихід 32 місцевих газет на деокупованих і прифронтових територіях.

Національна спілка журналістів України

Фото Андрія Андрієнка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!