Російські пропагандисти поширюють інформацію про те, що в Україні нібито впровадили заборону на використання кондиціонерів усіма громадянами. Мовляв, влада приховує від українців реальний стан енергетичної мережі в Україні та знущається з людей. Втім це — маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони зʼясували, що насправді жодної офіційної заборони на використання кондиціонерів у квартирах українців не було. Агітпроп спотворив суть новини про заборону на використання кондиціонерів, зовнішнього освітлення будівель та прилеглої території в державних установах, яку впровадили у зв’язку з надзвичайною ситуацією в енергетичній системі, спричиненою збройною агресією Росії проти України.

У відповідному розпорядженні Кабміну чітко зазначено, що заборона стосується лише державних установ, а вказівки «не застосовуються до установ охорони здоров’я, суб’єктів господарювання, для яких кондиціонування повітря є частиною технологічного процесу, а також технічних заходів організації дорожнього руху».

Незважаючи на відсутність офіційної заборони для українців використовувати кондиціонери, український уряд та енергетики закликають розумно споживати електроенергію та обмежувати використання таких приладів, як бойлери, пральні машини, обігрівачі, кондиціонери в пікові години, щоб зменшити навантаження і «звільнити» електроенергію, необхідну для стабілізації енергосистеми.

Росія активно паразитує на темах, пов’язаних з енергетичною ситуацією в Україні, для деморалізації українців, підкріплення наративу про неефективність України як держави, яка не може забезпечити енергетичну безпеку своїм громадянам, та підриву довіри до влади й союзників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!