Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах фрагмент інтервʼю американського економіста Джеффрі Сакса для Bad Faith – ютуб-каналу з 129 тис. підписників. У цьому фрагменті Сакс ствердив, що Україна нібито стає Афганістаном Європи. Втім таке порівняння не є доречним та підіграє російській пропаганді.

За словами економіста, американці були присутні в Афганістані роками допоки там відбувалося руйнування всього: від інфраструктури до громадянської культури. Він ствердив, що це нібито дуже по-американськи – задля того, щоб «мати місце на шахівниці», просто спостерігати за цими руйнуваннями. На думку Сакса, те ж саме відбувається в Україні. Тобто основою для порівняння Саксом України та Афганістану є умовне американське втручання в обох країнах.

США вторглися на територію Афганістану внаслідок терористичної атаки 9/11, розпочавши війну проти терору. Метою інвазії було знищити на території Афганістану угруповання «Аль-Каїди» та скинути талібський уряд, який активно співпрацював з терористичними організаціями. Натомість війна України проти Росії почалася з повномасштабного вторгнення Росії. У цій війні США виступають країною-союзником, що відкрито підтримує Україну, надає фінансову та військову допомогу, але не надсилає своїх військових для участі в бойових діях. Тож недоречно просто відносити ці два кейси до іноземного втручання США.

Для російських пропагандистів порівняння України та Афганістану є вигідним. По-перше, це допомагає деморалізувати українців, які, за такою логікою, воюють за те, щоб США утримували гегемонію. А Штати натомість нібито не закінчують війну миттєво, хоча здатні на це. По-друге, порівняння України та Афганістану дозволяє проросійським пропагандистам демонізувати США та, відповідно, підсилювати ідею того, що Росія воює за мир. По-третє, проведення аналогій між Афганістаном та Україною сприяє зниженню підтримки громадянами США фінансування України. Значна кількість американців вважає вторгнення в Афганістан помилкою та підтримує припинення американського втручання в країну. Тож російські пропагандисти зацікавлені в поширенні наративу про поступове перетворення України на Афганістан.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!