Злочинну групу викрили працівники управління стратегічних розслідувань у Херсонській області. Її організатором є раніше судимий 33-річний чоловік, який долучив до вчинення шахрайств 26-річну жінку та 32-річного чоловіка. Фігуранти використовували схему продажу в інтернеті неіснуючого товару. Вони відстежували ситуацію в країні та відшукували територіальні громади сільської місцевості, на яких був великий попит на будівельні матеріали після ворожих обстрілів військових рф або від природніх обставин (паводки, зливи, буревії тощо). Після цього організатор розмішував оголошення про продаж будматеріалів за заниженими цінами в місцевих групах у соціальній мережі. Обов’язковою умовою угоди була часткова або повна передоплата товару. З потенційними покупцями по телефону розмовляв особисто організатор, представляючись власником торгівельної фірми, менеджером або вантажником. Коли домовленість про купівлю-продаж була досягнута, до здійснення угоди підключалась учасниця злочинної групи. Вона виступала в ролі бухгалтера та через месенджер надсилала покупцям банківські реквізити для передоплати. Третій учасник групи оформлював у банківських установах картки та обготівковував отримані шахрайським шляхом гроші. Після отримання коштів злочинці видаляли оголошення та вимикали телефони. Також поліцейські встановили, що фігуранти періодично для зарахування грошей ошуканих українців використовували банківські картки ще трьох громадян, які погодилися співпрацювати з шахраями за певну плату.


Оперативники УСР та слідчі обласного главку поліції за технічної підтримки працівників Департаменту оперативної служби НПУ та Головного управління СБУ в АР Крим, за силової підтримки бійців роти поліції особливого призначення затримали фігурантів за місцями їх проживання у Києві. Під час обшуків правоохоронці вилучили у зловмисників мобільні термінали, телефони, банківські картки та документацію, які містять інформацію з підтвердженням їх злочинної діяльності. Наразі правоохоронцям відомо про причетність затриманих до понад 50 фактів вчинення шахрайств. Загальна сума спричинених потерпілим збитків становить понад мільйон гривень.
Шахраї працювали по всій Україні, їм було байдуже кого ошукувати. Однією із жертв зловмисників стала мати загиблого Героя України, який віддав своє життя у вересні 2022 року, звільняючи правобережжя Херсонщини. 46-річна жителька Волинської області в лютому поточного року перерахувала майже 17,5 тисяч гривень передплати за 200 неіснуючих листів металопрофілю, які псевдопродавці оцінили у 58 тисяч гривень.
Учасникам злочинної групи інкриміновано вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 та ч. 4 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України. Тобто – заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене повторно за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, шляхом незаконних операцій із використанням електронно-обчислювальної техніки. Зловмисникам повідомлено про підозру у вчиненні вказаних злочинів.
Суд відправив фігурантів під варту з альтернативою внесення застави у сумі від 90 840 до 181 680 гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!