Нещодавно по одному з населених пунктів Білозерської громади деокупованої Херсонщини ворог вдарив з РСЗО касетними боєприпасами. Як виявилося, таким чином окупанти замінували значну територію протипіхотними фугасними мінами – так званими «Пелюстками».
ПФМ-1 (протипіхотна фугасна міна) «Пелюстка» — це протипіхотна міна натискної дії радянського виробництва. Вона була прийнята на озброєння радянською армією та досі масово використовується військами рф, хоча й заборонена Оттавською конвенцією про заборону застосування, накопичення, запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін та про їхнє знищення.
До вказаного населеного пункту вирушили вибухотехніки поліції Херсонщини разом із колегами зі Львова. Поліцейські обстежили територію та фактично за півгодини знайшли більше 20 мін.
Як розповів начальник вибохотехнічного відділу ГУНП в Херсонській області Володимир Перепелиця, спеціалісти вибухотехніки збирали міни по одній за допомогою спеціальних пристосувань і переміщали в підготовлене місце для знищення. Підривали невеликими партіями по 5-10 штук із максимальним для ситуації дотриманням безпекових заходів. ПФМ-1, як відомо, реагує на тиск, зараз на Херсонщині 40-градусна спека. Також міна має механізм самознищення, тому далеко транспортувати її не можна.


Під час розмінування території правоохоронцям повідомили, що над ними кружляє розвідувальний безпілотник ворога. За кілька хвилин, коли поліцейські перебували в укритті, поруч вибухнув FPV-дрон. На щастя, вибухотехніки не постраждали, однак працювати довелося на максимумі можливостей.
Завдяки злагодженій роботі вибухотехників поліції Херсонщини та їх колег зі Львову усі знайдені міни успішно знищено.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!