8 липня світ здригнувся від чергового злочину росії проти людяності, скоєного в Україні. Цього разу своєю цинічністю він «перевершив» усі інші воєнні злочини, вчинені країною-агресором від початку повномасштабного вторгнення в нашу державу. Росія здійснила ракетний обстріл по маленьких пацієнтах великої національної клініки «Охматдит», де одночасно лікуються сотні дітей з різними складними захворюваннями та патологіями. Цей злочин мобілізував багатьох небайдужих людей! Одні одразу прийшли на допомогу у розбиранні завалів, інші почали звідусіль доставляти медикаменти, меблі, будівельні матеріали…

Тисячі людей та бізнес-компаній здійснили мільйонні донати на відновлення лікарні. Також у ці дні всі свідомі українці в різних куточках світу не припиняють розповідати про обстріл клініки «Охматдит» на міжнародному рівні, знову і знову привертаючи увагу до того факту, що Росія – це велике зло, яке має бути зупинене, аби воно не продовжило свої нищівні дії далі вглиб Європи…

У самому центрі Таллінна 10 липня відбувся масштабний мітинг-протест проти Росії як країни-терориста. Під будівлею посольства РФ, яка ще понад два роки тому перетворилася на постійно діючу криваву інсталяцію з портретами закатованих і полонених жертв російського терору, з «окривавленими» підгузками і весільною сукнею, з купою плакатів, що закликають покласти край воєнній агресії РФ в Україні, цього разу зібралися українці, естонці, англійці, чеченці та представники інших країн, які зараз перебувають в Естонії. Захід ініціювала та проводила Асоціація українських організацій Естонії.

Рівно о четвертій годині дня тишу Старого міста, де по вулиці Pikk знаходиться посольство рф, розірвав барабанний набат. З кожним ударом емоційне напруження в повітрі зростало. Під вікнами посольства країни-терориста замайоріли величезні синьо-жовті стяги – символ України! Люди розгорнули плакати з короткими і промовистими гаслами українською та англійською мовами: «Захистіть українських дітей!», «Охматдит 8.07.2024», «Україна заслуговує на членство в НАТО», «Росія – країна-терорист», «Україні потрібно більше зброї!», “Stop it!!! Russia kills Ukrainian children”, “Ukrainе is welcome NATO”, “Arm Ukraine now”, “Russia terrorist! Stop war!” та багато інших.

Першою до всіх присутніх від імені Асоціації українських організацій Естонії Інна Гордієнко – заступник директора Асоціації з питань комунікацій:

– Шановні українці, дорогі естонці! Сьогодні ми зібралися тут, щоб в черговий раз звернути увагу європейської спільноти, зокрема естонської держави та інших країн світу, на ті злочини, які чинить Росія проти України та її народу! – зауважила пані Інна. – Позавчора в Україні знову був чорний день, позавчора Росія знову скоїла терористичний акт, поціливши по цивільних об’єктах України! Російські війська атакували ракетами різного типу Київ, Кривий Ріг та Дніпро. Загалом в Україні через ракетну атаку 8 липня загинули 38 осіб (серед них чотири дитини) і 190 зазнали поранення! У столиці України загинули 27 людей, ще 117 людей постраждали. Ми висловлюємо щирі співчуття всім сім’ям загиблих та поранених внаслідок цих жорстоких атак! Дії росіян доводять, що Москва навмисно атакує цивільні об’єкти та населення України і саме це прирівнює її дії до злочинів проти людяності!

Також Інна Гордієнко нагадала, що найзухвалішим було влучання ракетою Х-101 у найбільшу дитячу лікарню Охматдит! Весь світ бачив кадри, як російська ракета поцілила в Охматдит прямою наводкою! У момент російської атаки на лікарню всередині перебували понад 600 пацієнтів і майже стільки ж працівників, проводились три складні операції. У результаті було поранено 300 людей, з них 8 – діти. Двоє дорослих загинули, одна з них — молода лікарка.

У лікарні «Охматдит» пошкоджені 24 відділення. Близько 600 пацієнтів довелось перевести в інші медичні заклади! Те, що по лікарні поцілила саме російська ракета Х-101, дійшла висновку і моніторингова місія ООН з прав людини… Але Москва продовжує відхрещуватися від своїх терористичних дій і зазначає, що руйнація лікарні сталася через влучання ракети української ППО… Саме цей факт чергової цинічної кремлівської брехні і спонукав людей іти під стіни російського посольства!

– Весь цивілізований світ засудив дії Росії! – наголосила пані Інна. – Згідно з міжнародним правом лікарні користуються особливим захистом. Діти ніколи не є і не можуть бути законною ціллю. Ці та інші злочини є предметом міжнародних розслідувань, зокрема МКС. Усе керівництво Росії, усі виконавці та співучасники цих злочинів мають бути притягнуті до відповідальності!

Щирий та проникливий виступ українки спонукав багатьох інших учасників мітингу виступити під посольством РФ. Слова осуду, болю, заклики не мовчати, бути єдиними у боротьбі з росією лунали з вуст представників різних націй, які виходили один за одним із виступом. Ліда Лаане – українка діаспори, яка пів століття живе в Естонії, а останні 10 років щосереди виходить на мітинг-протест під російське посольство; Олена Михайленко, котра є матір’ю двох захисників України, які зараз боронять нашу землю; українка Лілія Іванченко, яка багато років очолює Союз українок Естонії; Вікторія Моісеєнкова, голова громадської організації Ukraina Nimel MTÜ; естонські громадські діячі Тармо Круусімяе та Анст Ернс; співзасновник Асамблеї чеченців Європи, представник Чеченської республіки Ічкерія в Естонії, представник ОПД «Вільний Кавказ» в країнах Балтії Імран Ахаєв – цих та багатьох інших людей, які прийшли на мітинг-протест 10 липня, об’єднує спільне бажання: зупинити Росію в Україні, покласти кінець цій військовій агресії, звільнити з російського полону усіх до останнього воєнних полонених та цивільних заручників. У своїх зверненнях до співвітчизників українці закликали не стояти осторонь цієї війни, не мовчати, не боятися говорити рідною мовою в країнах Європи…

Українки – жительки Лівобережної Херсонщини, які в Естонії разом зі своїми дітьми знайшли прихисток від війни і 10 липня також долучилися до мітингу під посольством росії, закликали не забувати, що свого порятунку вже понад два роки чекають діти на лівому березі Дніпра – це маленькі жителі Каховки, Нової Каховки, Голої Пристані, Скадовська, Генічеська… Це діти, яких Росія щодня нищить морально та ментально, насаджуючи їм російськомовну освіту, викорінюючи в них українську самоідентичність, нав’язуючи культуру частівок і матрьошок, змушуючи вивчати в школі гімн країни-терориста та співати вдячні «оди» російському диктатору під відеозапис…

Хочеться сподіватися, що стануть пророчими слова Імрана Ахаєва, які він промовив на мітингу: «Росія згине, коли зійде українське сонце!».

Асоціація Українських організацій Естонії нагадала, що мітинги на підтримку України проходять під російським посольством щосереди о 16 годині, а тому щотижня всі небайдужі можуть долучатися до цієї акції єднання, солідарності і протесту… Світ не повинен забувати! Світ не повинен звикати! Світ повинен діяти! Протидіяти разом із Україною! В ім’я перемоги добра і справедливості у всій цивілізованій Європі, в усьому світі!

Тетяна Підгородецька.

Фото автора.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!