На підконтрольну територію України повернуто ще чотирьох дітей, які перебували на тимчасово окупованій території Херсонської області. Про це повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Порятунок дітей здійснили волонтери благодійної організації Save Ukraine.
– Кожне таке повернення – це маленька, але надзвичайно важлива перемога надії над відчаєм, життя над війною. Але водночас –нагадування про те, що переживають наші діти під окупацією, – коментує команда Save Ukraine успішний результат рятувальної операції, яка була виконана спільними зусиллями з Dring Kids Back UA.
Хто вони – ці четверо дітей, для яких окупація, схожа на страшний сон, нарешті закінчилася?! Це двоє підлітків,14 та 15 років, а також 18-річний хлопець і 19-річна дівчина, яких прийомні батьки покинули на окупованій території. Через власну проукраїнську позицію, яку ці молоді люди не приховували, вони регулярно отримували погрози від окупантів. Тепер Україна забезпечить їм необхідну підтримку та допоможе розпочати нове життя.
Загалом від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну з окупованого лівобережжя Херсонської області вдалося евакуювати 158 дітей, з них шестеро мають статус дитина-сирота.
За кожною врятованою дитиною стоїть власна складна історія обставин, через які вона тривалий час змушена була залишатися в окупації. Тут є діти викрадених і вбитих Росією батьків. Є діти, які залишилися на окупованій території у зв’язку з пересуванням лінії фронту до території між берегами Дніпра (передусім це діти, які восени 2022 року поїхали на лівий берег Херсонщини до родичів і не встигли повернутися, або стали жертвами депортації, замаскованої під літній відпочинок школярів на території країни-агресора).
У загарбницькій політиці окупанта українські діти залишаються беззахисним інструментом для викорінення власної національної ідентичності громадян України та насаджування їм російської культури, мови, а також абсолютно викривленої РФ світової історії, якою Росія виправдовує своє вторгнення в Україну. У відкритих джерелах РФ повідомляється про перебування на її території 744 тисяч українських дітей. Україні ж поіменно відомо про 19 546 викрадених українських дітей. Благодійна організація Save Ukraine повернула на підконтрольну територію України 423 дитини.

Фото з відкритих джерел.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!