Нещодавно Парламент Естонії – Рійгікогу – був нагороджений найвищою нагородою Світового конгресу українців – орденом Святого Володимира. На сьогодні це перший і єдиний державний законодавчий орган, який удостоївся цієї відзнаки від Світового конгресу українців. Клопотання про нагородження подав Конгрес українців Естонії на чолі з пані Вірою Коник.
Як відомо, Естонія, найпівнічніша з держав Балтійського регіону, маленька і дуже мужня країна, від самого початку повномасштабного вторгнення росії в Україну стала одним з найбільш надійних партнерів та найвідданіших друзів нашої країни і стабільно залишається ним весь цей час. Що лише говорить той факт, що з поміж 40 країн, які під час війни надали Україні різну військову, фінансову та гуманітарну допомогу, Естонія досі залишається у трійці лідерів по частці відсотку цієї допомоги від свого ВВП (валового внутрішнього продукту). Естонія витратила на підтримку України 1,26% ВВП, а це понад півмільярда євро. Власне, великою є не лише допомога Естонії з державної казни, а й від пересічних громадян, які не втомлюють закуповувати для Збройних сил України різну військову техніку та збирати кошти для підтримки постраждалих у війні українців. А ще дуже знаковим є той факт, що саме Естонія є першою країною у світі, яка у 1993 році визнала Голодомор в Україні 1932-1933 років геноцидом українського народу. А 21 квітня 2022 року парламентарі Рійгікогу наряду зі своїми латвійськими колегами першими у світі одноголосно визнали геноцидом військові злочини сучасної росії в Україні. Ця смілива позиція, а також величезний внесок у підтримку України під час війни і спонукали Світовий конгрес українців нагородити парламент Естонії найвищою відзнакою. Орден Святого Володимира з рук голови Конгресу українців Естонії Віри Коник прийняв голова Парламенту Лаурі Хуссар. Подія відбулася на прийомі у Білому залі замку Тоомпеа за участі посла України в Естонії Максима Кононенка, представників української спільноти та депутатів Рійгікогу.


– Для українців Естонії це дуже зворушлива подія, адже Естонія постійно і всебічно підтримує Україну. Медаль Святого Володимира – це подяка і шана української світової спільноти. Естонський парламент був одним із першим, який визнав росію країною-терористкою, назвав російську агресію проти України геноцидною війною. Рійгікогу схвалив надзвичайно важливий документ про притягнення до відповідальності за злочин агресії проти України – зауважила Віра Коник під час вручення ордена.
У свою чергу голова Рійгікогу наголосив, що ця нагорода є визнанням не лише роботи парламенту, а й усього народу Естонії:
– Увесь цей час ми твердо підтримували Україну в її боротьбі з Росією, яка чинить агресію, і будемо продовжувати підтримувати Україну до переможного кінця війни, – сказав Лаурі Хуссар.
Тетяна ПІДГОРОДЕЦЬКА.
Фото Рійгікогу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!