На час проведення Олімпійських ігор-2024 в Парижі відкрився український олімпійський дім Volia Space. Це культурний та медійний осередок, який став майданчиком для зустрічей і заходів за участі спортсменів, митців та офіційних осіб. Також у його стінах можна дізнатися про українських спортсменів, які за власним покликом серця взяли до рук зброю і пішли захищати Україну, а ще про те, в яких важких реаліях члени національної збірної команди України готувалися до участі в Олімпіаді-2024.
Яскравим акцентом українського олімпійського дому стала інсталяція, яка більш ніж красномовно передає атмосферу війни в Україні. Перед входом до приміщення встановлено розбиті російською зброєю стільці зі стадіону «Сонячний» в Харкові, на якому тренувалася збірна команда України з футболу та який практично вщент був зруйнований обстрілами рф наприкінці травня 2022 року.

А одним з головних «експонатів», який привертає увагу значної кількості поважний гостей, стала штанга херсонського легкоатлета Андрія Проценка, яку він виготовив власноруч у лютому 2022 року, коли перебував в окупації. Український спортсмен зі своєю родиною прожив в окупованому Херсоні, у Шуменському районі, перші 40 днів повномасштабного вторгнення. Коли продовжувати підготовку до змагань у нормальних умовах було неможливо, Андрій зробив штангу з труби та автомобільних колес і на ній тренувався.


Звичайно, в українському олімпійському домі штанга не оригінальна. Це аналог, подібний до тієї, яку Андрій Проценко залишив у Херсоні. Але вона дуже виразно відображає умови, в яких займався наш спортсмен під час перебування в окупації, а ще – його жагу до перемоги і його непохитну віру в це.
Імпровізовану штангу вже встигли випробувати Президент Міжнародної федерації хокею Люк Тардіф і тимчасово виконуючий обов’язки Міністра спорту України Матвій Бідний. Люк Тардіф, дізнавшись історію Андрія Проценка та нереальні обставини тренувань інших українських спортсменів через війну зауважив: «У них всередині вогонь, це допомагає їм з мотивацією. Та, як кажуть французи, «знімаю шляпу»!
До олімпійського українського дому завітав і непереможений український боксер-професіонал Олександр Усик. Абсолютний чемпіон світу з боксу також пройнявся історією херсонського легкоатлета, він захоплено підняв штангу Андрія і щиро подякував йому за відданість спорту в умовах війни.
Андрій Проценко – випускник Херсонського вищого училища фізичної культури, спортивну кар’єру розпочинав у ДЮСШ №3 міста Херсона. Наш земляк – заслужений майстер спорту України з легкої атлетики (спеціалізується на стрибках у висоту), учасник ХХХ літніх Олімпійських ігор 2012 року у Лондоні, ХХХІ літніх Олімпійських ігор 2016 року у Ріо-де-Жанейро та ХХХІІ літніх Олімпійських ігор 2020 року у Токіо, бронзовий призер чемпіонату світу і командного чемпіонату Європи, срібний призер чемпіонату Європи, срібний призер XXVII Всесвітньої літньої Універсіади 2013 року, переможець у фіналі Діамантової Ліги 2019.
Зараз Андрій Проценко, який по праву входить до спортивної слави Херсонщини, – серед 140 спортсменів, які представляють Україну на Олімпійських іграх-2024 у Парижі. Успіхів тобі, земляче!
Тетяна ПІДГОРОДЕЦЬКА.
Фото з відкритих джерел.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!