Міністр внутрішніх справ Естонської республіки Лаурі Ляенеметц отримав через соцмережі інформацію про те, що у місті Нарва (прикордонне з росією місто, в якому історично проживає значна кількість етнічних росіян) певні чоловіки планують відвезти естонських дітей до пропагандистського табору в окупованому росією Криму. Про це пану міністру стало відомо 10 липня, а 28 липня він оприлюднив цей факт на власній сторінці у мережі Фейсбук:

«Я перенаправив інформацію до поліції та КАРО (Департамент поліції безпеки – прим.авт.) та попросив перевірити її, потім було відкрито провадження. Працівникам прикордонної охорони на кордоні було доручено приділяти особливу увагу переміщенню неповнолітніх».

Правоохоронні органи почали вивчати інформацію про осіб, які, можливо, причетні до спроб відвезти дітей у російський дитячий табір. До Міністерства внутрішніх справ також було направлено письмове повідомлення про можливу участь і діяльність конкретної особи в цьому «проєкті». Усі обставини з’ясовуються.

«Відправлення дітей до Криму та видача дозволу батьків ставить під загрозу життя дитини, – з занепокоєнням зауважив Лаурі Ляенеметс. – Крим – це діюча військова територія. Враховуючи те, як Росія нападає на Україну, ніхто не перебуває в безпеці у зоні бойових дій, і Крим також».

Міністр закордонних справ Естонії наголосив, що дітей намагалися вивезти не просто до якогось закладу відпочинку, а до пропагандистського табору, де представниками російського режиму цілеспрямовано формується хибне, викривлення уявлення про демократичний світ:

«Це не те місце, де до Естонії ставляться по-дружньому. Незалежно від громадянства, батько, який обрав в якості місця проживання Естонську Республіку, повинен розуміти і ставитися до цього серйозно. Участь в організації таких таборів, у тому числі відвезення туди дітей, по суті сприяє впливу на антиестонську діяльність».

Міністр внутрішніх справ вважає неприпустимою експлуатацію дітей в подібній діяльності і висловив засудження дій тих осіб, які намагаються це зробити. Також урядовець закликав громадян у подальшому повідомляти про будь-які подібні випадки до поліції.
Разом з тим, як повідомляє ERR.ee, російські ЗМІ пишуть про те, що до табору «Артек» в окупованому Криму приїхали діти з 60 країн Азії та Європи, в тому числі з Естонії, Латвії та Литви.
«Відправлення дітей на окуповані Росією території та у зони бойових дій є неприйнятним та безвідповідальним», – прокоментували Rus.ERR у прес-службі МІДа.

У відомстві також зауважили, що «організація подібних таборів є спробою Росії створити свого роду «мережу співвітчизників» для молоді, яка проживає за кордоном, оскільки молодь зазвичай більш сприйнятлива до російської пропаганди. Організація таборів і літніх фестивалів – частина російської політики розколу, яка в цілому фінансується державою і має ідеологічну програму».
Міністерство закордонних справ та інші державні відомства Естонії не можуть заборонити подібні заходи, тож залишається наполегливо не рекомендувати участь у них. У розпорядженні МІДа немає достеменної інформації про те, чи перебувають естонські діти в російському «Артеці» і, якщо так, яка  їх кількість. Але відомство закликає уникати поїздок до України, її тимчасово окупованих територій та росії.

Фото ілюстративне (з відкритих джерел)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!