Днями успішно закінчилася ще одна операція з повернення на підконтрольну територію України родин з дітьми, які від початку повномасштабної війни перебували на окупованій території Херсонської області. Як повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, а також голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін, з окупації врятовано дві родини, які виховують трьох хлопчиків. Наймолодшому з вивезених – 10 років, найстаршому – 17, двоє дітей – сироти.

Непроста історія зі щасливим кінцем для цих хлопчиків стала можливою завдяки величезним зусиллям і співпраці волонтерів Save Ukraine та Bring Kids Back UA. У врятованих родин позаду залишилися довгі місяці життя в страху через переслідування за їх проукраїнську позицію, а також окупаційний тиск і відверту проросійську пропаганду.

Представникам влади та соціальних служб, які зустріли врятовані сім’ї, евакуйовані розповіли, що до їхніх осель вривалися російські військові із безпідставними обшуками, на них тиснули з вимогою брати російські паспорти. Дітей змушували відвідувати російську школу та брати участь у відверто пропагандистських заходах.
– Дітлахи з батьками нарешті у безпеці, – повідомив голова Херсонської ОДА. – До адаптації сімей на новому місці залучені усі необхідні служби. Також, за інформацією Олександра Прокудіна, з початку 2024 року на підконтрольну Україні території з окупованого лівобережжя евакуйовано 167 дітей. Нагадаємо, менш ніж місяць тому, наприкінці липня, з окупованої частини Херсонщини було успішно врятовано чотирьох українських дітей.
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що Україна готова до повернення кожного і надаватиме базову гуманітарну, медичну, психологічну та соціальну допомогу, а правоохоронці зафіксують усі злочини російських окупантів, свідками чи жертвами яких стали українські діти.


– Якщо ваша дитина зникла, і ви як законний її представник не знаєте її місця перебування, обов’язково повідомте про цей факт Національну поліцію України за номером 102. Якщо ж ви переконані, що дитину депортували на РФ чи вона перебуває на ТОТ, то, окрім поліції, варто повідомити й нас – Офіс Омбудсмена. – зауважує Дмитро Лубінець. – Наші контакти: гаряча лінія 0 800 50 17 20 – у межах України, 044 299 74 08 – для дзвінків з-за кордону, електронна пошта – hotline@ombudsman.gov.ua
Фото: Офіс Обмудсмена України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!