Як повідомлялося раніше, 29-річному жителю Москви, який працює у ФСБ РФ, у липні поточного року було заочно повідомлено про підозру у вчиненні воєнного злочину. Наразі правоохоронці Херсонщини зібрали достатню доказову базу для обвинувачення фігуранта та скерували матеріали провадження на розгляд суду. Зловмиснику загрожує 12 років ув’язнення.

Нагадаємо, правоохоронці встановили, що староста Надеждівського старостинського округу Білозерської селищної ради був незаконно затриманий та ув’язнений військовими РФ під час окупації. Після цього чоловіка доставили до Херсона у захоплене окупантами приміщення обласного главку поліції.
Там потерпілого привели в один із кабінетів, в якому перебував представник ФСБ. Він почав допитувати затриманого з метою отримання інформації про можливі місця зберігання зброї та співпрацю з партизанським рухом. Співробітник спецслужби катував чоловіка: бив кулаками та ногами по голові, а також застосував електрострум за допомогою заздалегідь підготовленого пристрою, під’єднавши до кінцівок дроти. За кілька днів після повторного допиту із катуваннями чоловіка відпустили.
У липні поточного року працівнику ФСБ, особу якого поліції Херсонщини вдалося встановити, заочно повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченому ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України. А саме – у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, вчинених за попередньою змовою групою осіб. Підозрюваного судитимуть заочно. Йому загрожує від восьми до дванадцяти років позбавлення волі.
Також судом розглядається ще одна справа щодо вказаного фігуранта за тією ж статтею. Слідчі встановили, що у вересні 2022 року він незаконно утримував двох громадян у захопленому окупантами приміщенні Білозерського районного суду. Впродовж кількох днів разом із іншими військовими РФ зловмисник знущався над ув’язненими та примушував їх до співпраці. Незаконно затримані 52-річна жінка та 53-річний чоловік під час допитів зазнали від фігуранта фізичних та психологічних знущань – їх били кулаками та ногами по тулубу, гумовим кийком та залякували.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!