Навздогін нещодавно ухваленому законопроєкту №8371 про заборону діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у Росії, пропагандисти поширили інформацію, мовляв, у Луцьку відібрали церкву в УПЦ і вже встигли переробити її на пральню. Як доказ автори фейку додають відповідну фотографію.

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. За допомогою функції зворотного пошуку зображення від Google вдалося зʼясувати, що фото церкви, яке поширюють пропагандисти, зʼявилося в мережі ще в листопаді 2023 року. І його зробили не в Луцьку, а в Тернопільській області. Тоді в місті Теребовлі запрацювала перша соціальна пральня за підтримки благодійного фонду «Карітас-Тернопіль». У місцевій міській раді повідомили, що відкрили її в приміщенні парафії, яка стала переможцем мінігранту в рамках проєкту «Розвиток соціального служіння для згуртування громад для підтримки ВПО та вразливих груп на парафіяльному рівні», що діє за підтримки CNEWA Canada та Renovabis.

«На сьогодні соціальна пральня – це дуже актуальна послуга. Бо люди з небезпечних регіонів країни приїжджають до нашої громади майже без нічого, лише з деякими особистими речами. І часто купити пральну машинку для себе такі люди не мають можливості», – зауважив тоді міський голова Теребовлі Олег Продан.

Цим фейком пропагандисти прагнуть дискредитувати закон про заборону РПЦ в Україні та показати, що українці ― «грішники» та «безбожники». Свою церкву росіяни називають «істинною» та залякують, що «грішники» відповідатимуть за свої дії на іншому світі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!