Від початку російського повномасштабного вторгнення Центр української культури в Таллінні підготував та доставив Збройним силам України близько 15 різних допомог. Окрім воєнних касок,
бронежилетів, розвіддронів, медикаментів та інших затребуваних на фронті речей, кожна з них також включала автівки різного призначення. Цими днями від стін Центру до України вирушила чергова автоколона.
Кореспондентка «Нового дня» в Естонії стала свідком її збору. О п’ятій вечора під середньовічним муром по вулиці Лабораторіумі, де розміщується будівля Центру української культури, почали один за одним вишикуватися мікроавтобуси та легковики. Найбільший серед них – вантажівка на понад 9 тонн, найменший – мініатюрний «Citroën», який українські захисники потребують для швидких поїздок і перевезення невеличких вантажів без значних паливних затрат. Коли одинадцята машина замикає колону, волонтери починають складати всередину маскувальні сітки та великі картонні коробки.

Керівник Центру української культури Богдан Лютюк пильнує, щоб нічого не забули. Минає близько півтори години, і коли все нарешті приготовано та перевірено, чоловіки погоджуються зробити спільне фото, яке зафіксує чергову допомогу, яка вже на світанку наступного дня вирушить до України.
– Ми відправляємо чергову колону для ЗСУ, це одинадцять автомобілів, серед них є сота за рахунком машина, а загалом це буде вже сто десять різних машин, які ми передали на фронт нашим захисникам від початку повномасштабного вторгнення, – розповідає Богдан Лютюк. – Зараз тут
є велика вантажна машина, яку військові замовили для перевезення боєприпасів та різних речей, є пасажирський бус, є позашляховики і навіть маленький «Citroën», який пожертвував француз, котрий приїхав до Естонії, і ця машина буде теж працювати для ЗСУ.
Машини поїдуть на різні напрямки фронту, відповідно до запитів, зроблених різними військовими частинами ЗСУ, тобто усі вони придбані за конкретними замовленнями. Щоразу підготовка таких
автоколон стає можливою завдяки пожертвам багатьох організацій та приватних осіб, яких і згуртовує Український культурний центр заради високої мети – наближення перемоги України.
– Це спільна робота, спільні пожертви і з Естонії, і з України, і з-за кордону, завдяки чому щоразу й стає можливим то все придбати, – зауважив Богдан Лютюк.

Також цього разу бойовим підрозділам було відправлено понад 250 квадратних метрів маскувальних сіток. Сітки – дуже затребувана річ на фронті, й на базі Центру української культури в Таллінні вже було виготовлено та передано 4250 квадратних метрів маскувального покриття.

Разом із допомогою для військових до України також вирушила допомога, що слугуватиме пересічним українцям. Центральна лікарня Таллінна передала два апарати УЗД для Івано-Франківської обласної лікарні, а гімназія Кохтла-Ярве – комп’ютерну техніку для кількох шкіл Старого Самбора.


І щойно колона рушила, як розпочався збір і підготовка наступної допомоги. Допоки в Таллінні стоїть тепла погода, кожен може завітати на подвір’я Центру Української культури, за адресою Лабораторіумі,22, і долучитися до плетіння сіток. Ті ж, хто має змогу пожертвувати бодай
невеличку суму на придбання техніки для ЗСУ, може завітати на сайт Українського культурного центру: www.ukk.ee . Тут розміщені усі необхідні реквізити для здійснення пожертви.
Тетяна Підгородецька.
Фото автора.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!