XXVI Міжнародний фестиваль «Мельпомена Таврії», попри складну безпекову ситуацію, триває. 21 театр, у рамках фестивалю, який 26 років поспіль проводить Херсонський обласний музично-драматичний театр ім. Миколи Куліша, представив свої вистави в Херсоні, Миколаєві, Києві та польському місті Легниці.

13 вересня театр імені Хелени Моджеєвської у Легниці на одній із власних сцен влаштував спеціальний показ вистави «Гамлет, принц Данський» за п’єсою Вільяма Шекспіра. Цього року це єдиний іноземний театр, який долучився до фестивалю. Правила дозволяли зробити це дистанційно. 

Приміщення, де відбуваються дії спектаклю, особливе. Це напівзруйнована будівля, внутрішня частина якої якнайкраще дозволяє відтворювати історичні події різних епох. З перших секунд вражає незвична сценографія вистави: глядач поринає в енергію і креативність дійства, входячи по піску поміж запалених факелів повз акторів, котрі вже грають. Обідрані стіни ще більше підкреслюють трагізм подій, що відбуваються в гнилому королівстві: розпад і боротьба за можливість здобуття влади будь-якою ціною.

Понад дві години чудові актори тримають глядачів у напруженні. Потужна гра, самовіддача, шикарні костюми, жива музика – усе це просто вражало. 

Коли прозвучали останні акорди трагічної музики у виконанні оркестру і зал поринув у пітьму, вражені виставою глядачі встали і вибухнули шквалом оплесків та довго не відпускали акторів.

Театр імені Моджеєвської удостоєний Диплома учасника фестивалю «Мельпомена Таврії», який за дорученням президента фестивалю Олександра Книги вручили директору Легницького театру Яцеку Гломбу.

Польські актори вигукнули «Слава Україні» на підтримку своїх українських колег, котрі у надскладних умовах об’єднують навколо себе поціновувачів мистецтва та служителів Храму Мельпомени.

До слова, колектив театру на чолі з керівником від першого дня повномасштабного вторгнення всіляко підтримували і продовжують підтримувати українців, котрі опинилися в Легниці: надавали прихисток, допомагали в організації мітингів до Дня Незалежності, річниці війни, не приховуючи своєї чіткої позиції і обурення щодо дій російських окупантів.

Побачити спектакль «Гамлет» Легницького театру можуть усі бажаючі у будь-якому куточку світу ще протягом кількох днів (до 18 вересня) в інтернеті. 

Як-то кажуть, краще раз побачити, ніж сто разів почути, бо жодні слова не передають тих вражень і емоцій, які отримали глядачі під час перегляду.

На виставі побувала Оксана Павленко.

Фото і відео Кароль Будревіч.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!