“Польські школярі не хочуть навчатися разом з українськими дітьми через їхню низьку успішність та погану поведінку. Батьки готові давати хабаря директорам місцевих шкіл, щоб уникнути навчання дітей у змішаних класах, де є українці”. Таку “новину” з посиланням на сюжет BBC поширюють пропагандисти у Telegram-каналах та соцмережі X.


Насправді британське медіа не має жодного стосунку до поширеного фейкометами “сюжету”. Відео на таку тему відсутнє як на офіційному сайті, так і на сторінках у соцмережах мовника.
Як зазначають фактчекери “Укрінформ”, віднедавна усі відео BBC в YouTube Shorts позначаються інформацією про те, коли вони були оприлюднені – проте на розтиражованому пропагандистами відео дата публікації відсутня.
“Кадр, з якого починається відео, з’явився у мережі ще у 2021 році, тобто, до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Його можна знайти на іноземних сайтах, – пишуть розслідувачі.


Загалом відеоряд супроводжується добіркою кадрів з дітьми та нібито фотографіями польських шкіл, які можна знайти у вільному доступі.
“Тобто, пропагандисти створили цей фейк за допомогою знайдених в інтернеті фото та відео, а деякі з них і взагалі не стосуються України, щоб вкотре зашкодити українсько-польським відносинам”, – пише SPRAVDI.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!