В ній зібрані 20 історій та артефактів, які свідчать про мирний спротив наших людей російській окупації. 

Троянда, пластикове відро, фотоапарат, записка про допомогу після підриву Каховської ГЕС – ці речі вже перетворилися на символи та унікальні історії, які вписані у літопис нашого міста. 

Книгу розробила й випустила громадська організація “Центр культурного розвитку “Тотем” у партнерстві з управлінням культури, Департаментом економіки та інвестицій Херсонської міської ради, Херсонським обласним відділенням Соціологічної асоціації України (при підтримці американського народу й Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт USAID “Демократичне врядування у Східній Україні”). 

Основна ідея книги “20 речей з Херсона” – розповісти самим містянам, українцям та іноземцям про херсонців, які чинили опір російським окупантам. 

На презентації були присутні троє з героїв книги – вони самі розповіли свої історії. 

Особисто мене вразили розповіді про масові мітинги херсонців на початку окупації. Тоді наші люди показали всьому світу, як боротися за свою свободу і українську ідентичність. 

Видання “20 речей з Херсона” лягає в основу створення майбутнього музею херсонського спротиву – ініціативи громадськості та управління культури Херсонської міськради. Обіцяю всебічну підтримку цьому проєкту, який має стати одним з найбільш відвідуваних туристичних об’єктів у повоєнному Херсоні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!