«У Херсонській області вперше посіють озимі російської селекції, – радіє окупаційне «Новое.Медиа». – Озимі зернові російської селекції херсонські аграрії успішно адаптували до клімату свого регіону». Наскільки «успішно», що на деякі поля навіть комбайни не виводили. Хоча тут не лише насіння, а і посуха, яку окупанти активізували підривом Каховської ГЕС, винна.
Насіння нині на окуповану Херсонщину, за даними окупаційного міністерства АПК, поставляється з Краснодарського і Ставропольського країв, Ростовської області та окупованого Криму. Восени висіють озиму пшеницю, ячмінь, ріпак і горох. А вже навесні, пише окупаційне «Новое.Медиа», «в області посіють районовані вітчизняні жито і унікальний гібрид пшениці і жита – тритикале. Цей гібрид називають злаком, здатним прогодувати земну кулю, так як його врожайність досягає від 90 до 200 ц/га». Насправді, закриваючись переможними лозунгами, окупанти просто шукають спосіб хоча б щось вирощувати на ґрунтах без поливу. І тритикале для цього, якщо послухати спеціалістів, дійсно підходить.
За даними ресурсу SuperAgronom.org, «тритикале краще за пшеницю переносить морози, дає кращий результат на засолених ґрунтах, відрізняється більшою стійкістю до хвороб і шкідників». А ще «сорти зернового тритикале мають підвищену зимо- і посухостійкість». Але є одне суттєве «але». «Головна проблема у тому, що у нашій країні тритикале практично не використовується у хлібопекарській промисловості», – пише ресурс. Для цього, мовляв, треба реєструвати відповідні ДСТУ. Але ж у окупантів ніяких стандартів немає. Колись їли хліб кукурудзяний, тепер і з тритикале пектимуть.
Богдан СТРАЖАК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!