Пограбований росіянами Херсонський художній музей отримав дар від молодої херсонської художниці Тамари Качаленко — серію з 35 графічних робіт «Обличчя війни» (Faces of War). Основну її частину створено у травні 2024 року.

Авторка не покидала рідного міста під час окупації, у Херсоні залишається й зараз. Говорить, лише мистецтво допомогло їй пережити жахливу реальність окупації та щільні російські обстріли. В непередбачуваних умовах ідеальним інструментом для творчості виявилась звичайна кулькова ручка, яку можна було брати з собою навіть у сховище. Бо ж фарби та пензлі були дефіцитом.
Надихає мисткиню американський гіперреалізм (фотореалізм), Тамара Качаленко також використовує як основу своєї творчості фотографію, однак не прагне буквально копіювати реальне життя з фотографічною точністю — вона загострює емоції, підкреслює деталі, узагальнює образи, створюючи певні символи.

Серія «Обличчя війни» — це візуальний щоденник, який відображає біль і надію, силу духу та незламність українського народу в умовах повномасштабної війни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!