«Ну, давай, робото улюблена, нападай, я всю тебе виконаю», – написано на плакаті, який повісила у себе у кабінеті директорка окупаційної Рубанівської школи Великолепетиського «муніципального округу». Інша справа, як люди без спеціальної освіти її виконують? І як взагалі їх допускають до роботи з дітьми?

Вкотре ці питання читачі окупаційних соцмереж почали ставити після інтерв’ю пропагандистів з «вчителькою» історії і правознавства окупаційної Тавричанської школи Каховського «муніципального округу» Ксенією Литвин. «У лютому 2022 року, з початком спецоперації, багато педагогів пішли зі шкіл, – розповіла колаборантка. – Але я, хоч і не була пов’язана з викладанням раніше, вирішила взяти ситуацію у свої руки і стати вчителем. І сьогодні я щаслива – мені дуже подобається працювати з дітьми, спілкуватись з ними, бачити їх радісні обличчя. Я сама немов молодшаю з ними!» Раніше на телеграм-каналі окупаційної адміністрації було розміщено інтерв’ю з директоркою цієї ж школи Наталією Гальченко, яка до повномасштабної фази війни очолювала Асканійську дослідну станцію Інституту зрошуваного землеробства. Тепер от замість сільгоспкультур «вирощує» дітей. 

Хоча відомі випадки, коли у школах люди взагалі без освіти працюють. «Для расєї це нормально, – прокоментувала новину з «вчителькою» Литвин одна з дописувачок телеграм-каналу «Осведомленный Геническ». – Охоронець став фізруком, повія – вчителькою, зек – лікарем. Соціальні сходи». «Невже все так погано? – прокоментували цю ж новину на окупаційному телеграм-каналі «Капитан Очевидность в Херсоне». – Невже у Тавричанці нікого не знайшлось з педосвітою йти працювати вчителем? Так би дійсно було б порівняння: ось як нас цінували при країні 404 (так роспропагандисти називають Україну – авт.) і як зараз живуть педагоги, а так виходить, що при РФ на вчительські зарплати йдуть всі, кому не лінь».

Тим часом в Архангельській Слободі того ж «муніципального округу» навіть охоронців з повіями знайти на купу вчительських посад не можуть. Директор окупаційної школи Аброрбек Дехноков у телеграм-каналі окупаційної адміністрації пропонує хоча б комусь прийти на посади вчителів інформатики, англійської мови, статистики, педагога-організатора, заступників директора з навчально-виховної, виховної роботи і безпеки, соціального педагога, радника директора з виховання і взаємодії з дитячими громадськими організаціями та, навіть, медсестри.

Богдан СТРАЖАК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!