«Особливо урочистим і хвилюючим цей день став для сімох школярів регіону, котрі отримали свої перші паспорти. Вручив документ підліткам голова регіону Володимир Сальдо, а співробітники поліції нагадали дітям, що з врученням паспорта перед новими громадянами країни відкриваються нові можливості, набуваються нові права, а також на них покладаються нові обов’язки, яких необхідно неухильно дотримуватись», – повідомило окупаційне «Новое.Медиа» про один з епізодів святкування «дня воссоєдінєнія нових рєґіонов с Россієй» у Генічеську.
Один з таких обов’язків записаний у пункті 1 статті 59 Конституції РФ (цитуємо мовою оригіналу): «Защита Отечества является долгом и обязанностью гражданина Российской Федерации». І аби не порушувати так звані федеральні закони, особа чоловічої статті відразу після набуття громадянства РФ (тобто, з моменту вручення паспорту) має стати на облік в окупаційний військкомат. Але про це під час святкування вирішили не нагадувати.
Тим часом Міністерство юстиції України нагадує, що часто свої паспорти окупанти вручають примусом. «Ситуація, коли особа позбавляється можливості вибору – практика, яка нерідко застосовується російською окупаційною владою задля впливу на поведінку людини, щоб остання діяла не за власним бажанням, а під тиском репресій або встановлення протиправних обмежень, – написано на сайті Мінюсту. – Одним з прикладів може бути примусова паспортизація на тимчасово окупованих територіях України, що є одним з численних доказів порушення прав громадян».
Міністерство нагадує, якщо особа змушена була вчинити таке діяння, аби уникнути жорстокого поводження, то вона не підлягає відповідальності. Водночас зазначає, що «такі документи не мають жодної юридичної сили та не визнаються ніде, крім окупованих територій». Дуже важливою деталлю є те, що «відповідальність за діяння, вчинені під примусом або внаслідок страху за своє життя, не може бути рівнозначною відповідальності за дії або бездіяльність тих, хто свідомо підтримує ворога».
Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!