«Моя онучка навчається у школі. І ми зіштовхнулись з дуже нехорошою ситуацією. Під час авіаційної небезпеки дітей виводять зі школи і залишають на подвір’ї, мотивуючи це тим, щоб їх не завалило, якщо буде приліт», – написала жителька окупованого Скадовська на один з окупаційних телеграм-каналів.

За словами пенсіонерки, таким чином педагоги-колаборанти виконують наказ окупаційного міністра освіти. «Якщо прилетить поряд касетна бомба, то всі діти можуть постраждати, – зазначила дописувачка, – але головне, вони ж не у будівлі школи, де є товсті стіни і є шанс вижити. При цьому і додому не відпускають, поки не відмінять небезпеку. Сховища у школі немає. Молодші класи просто стоять ззовні біля входу. Старші класи можуть відійти до паркана, це метрів 30 від школи». Цікаво, що авторка листа не зазначає, з чийого боку можуть бути прильоти. Хоча це легко пояснити – мешканці лівобережжя вже давно знають, що їх обстрілюють росіяни. Але те, що роблять колаборанти з дітьми під час тривог, страшно. 

Хоча заручниками окупантів діти є не лише у Скадовську – всі школи окупованого лівобережжі схожі на в’язниці. Взяти хоча б Генічеську школу № 3, у якій окупанти ще повністю не доробили свій «ремонт», але вже запустили навчальний процес. Матір одного з учнів на умовах анонімності розповіла редакції, що і на вулиці, і на всіх поверхах у навчальному закладі стоять озброєні охоронники. Дітям не те що на «чужий» поверх, а навіть на своєму не можна ходити. З класу випускають лише у туалет. Батьків у школу не пускають. Навіть на свято Першого дзвоника пустили лише мам і тат першокласників і випускників. Всі інші спостерігали за святковою лінійкою через паркан.

Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!