В окупаційній адміністрації Каховського району повідомили про відкриття 9 березня школи у Тавричанці. Це той заклад, у який вони до останнього шукали вчителів. На підтвердження надали відео, у якому гауляйтер павло філіпчук, розповідаючи «хорошу новину», зізнається, що досі не вирішені питання підвозу і харчування дітей.

На коротенькому відео урочистої лінійки «начальник отдела образования Каховского муниципального округа» олена терещенко говорить про школу, «которая уже совсем другого образца российской федерации. Это новая, но увлекательная школа для детей». Цікаво, а інші – для кого? І як саме школа може бути захоплюючою, а не навчання у ній? І які ще є зразки шкіл у рф?Але, скоріш за все, зрадниця відповіді на ці запитання не дасть. Як не скаже і того, чому саме її, дружину відомого у Каховці підприємця, співвласника мережі магазинів побутової техніки «Фактор», за даними «Бази зрадників Херсона», окупанти поставили спочатку «директором» школи № 1 у місті, а згодом і «отдел образования» віддали.

Після гості з Каховки присутніх вітали оксана довбня – нині «глава Тавричанского территориального управления», а ще недавно директор Тавричанського сільського будинку культури, і наталя гальченко – «и.о. директора школы», яка за даними ЄДР, керувала Асканійською державною сільськогосподарською дослідною станцією Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України. Як видно, педагога на посаду директора своєї школи рашисти так і не знайшли. Чи знайшли вчителів-предметників – також питання. Принаймні, на відео їх не видно. Бачимо лише невелику групу батьків ліворуч та їхніх дітей праворуч. Школярів на лінійці було не більше 30, хоча у інформаційній довідці Міністерства освіти і науки України зазначено, що у 2022 році у Тавричанському опорному закладі загальної середньої освіти ім. О.Гатила навчалось 478 дітей.

В успіх затії з школою не вірить навіть «и.о. министра образования и науки Херсонской области» алєксєй галченков (ще недавно – вчитель російської мови і літератури з хутора Морський Чулек Ростовської області рф, про якого NewDay ua вже писав). Окупаційний «министр» відвідав Тавричанку не 9, а 7 березня. З собою, як повідомляють окупаційні телеграм-канали, привіз канцелярське приладдя, засоби гігієни і побутової хімії для школи. На відкритті ж її галченков вирішив не бути присутнім, хоча школи на окупованій території відривають, м’яко кажучи, не часто. Зіткнувшись з небажанням і масовим виїздом українських педагогічних кадрів на підконтрольну територію і за кордон, окупанти вдають, що навчають дітей дистанційно. Зокрема в «Генической школе № 1 Генического муниципального округа», запевняє окупаційне «министерство образования и науки», так навчають більше 400 дітей з «Новокаховского и Каховского муниципальных округов».

Богдан СТРАЖАК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!