«При Украине большинство аграриев были лишены государственной поддержки, труженикам зоны рискованного земледелия зачастую приходилось рассчитывать лишь на собственные силы.  Сегодня же для них доступны различные субсидии, выгодные кредиты, лизинговые программы и полная поддержка со стороны Российской Федерации», – бреше у Телеграмі окупаційне «министерство сельского хозяйства Херсонской области». Бреше, бо з цього усього, за словами аграріїв, є лише «полная поддержка». І та лише на словах. Слова ці сільгоспвиробникам періодично повторює голова окупаційного уряду андрєй алєксєєнко.  

Все інше – суцільні проблеми. Чи не найголовнішою є неможливість отримати насіння для сівби від колишніх постачальників, які опинились за лінією фронту. Натомість свою продукцію жителям Херсонщини пропонують Краснодарський край і Крим. Але ціни на неї захмарні.

Наприклад, установа «Федеральний науковий центр рису» з Краснодара пропонує аграріям в окупації елітне насіння: кавунів і динь по 4000 рублів за кіло, солодкого перцю і баклажанів – по 8000, томатів – 9200, гарбуза – 3000 рублів за кг. Гібридне насіння першого покоління: білокачанної капусти – від 20000 до 30000, солодкого перцю – 80000, томатів – 50000 руб/кг.

Установа «Національний центр зерна ім. П.П. Лук’яненка» також з Краснодара пропонує аграріям яровий ячмінь по 40000 рублів за тонну, еспарцет – по 200000, люцерну – по 450000, горох по 80000, кукурудзу – по 18500 рублів за тонну.

Ще однією важливою проблемою сільгоспвиробників є велика кількість на полях залізобетонних пірамідальних протитанкових конструкцій (на фото), які у народі називають «зубами дракона». Українські танки у наступі вони навряд чи зупинять, а от трактору з сівалкою зайти на поле не дають.

Богдан СТРАЖАК.

Фото «Крим.Реалії».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!