Війна – війною, а методи викачування коштів з карток довірливих абонентів у шахраїв не змінилися, а на другому році повномасштабної війни тільки удосконалилися. Поки одні донатять на ЗСУ, волонтерять або ж змушені економити, щоб вижити, інші вміло маніпулюють людськими емоціями.

Днями телефонні шахраї почали атакувати херсонців. Ольга, одна із тих, хто лишається розповідає:

“На мій номер почали надходити дзвінки з невідомого номера. Кажуть – вам нарахована соціальна допомога у розмірі 400 тисяч гривень. Щоб дізнатися умови – натисніть 1 і виконайте інструкцію. Звісно, я не стала цього робити і вимкнула телефон. А потім почала питати у своїх. Це київський номер, ймовірно – міжнародний зі стаціонарного телефона. Почали пробивати, серед моїх знайомих з Херсона, включаючи тих, хто виїхав, дзвонили п’ятьом. Моя тітка попалася – знялися кошти з рахунку”.

Ольга говорить – люди намагалися оформлювати різну соціальну допомогу, наприклад ООН, хтось щось раніше отримував, інші знаходяться у досить скрутному положенні і справді потребують допомоги, а тепер цим користуються шахраї. Та, принаймні, озвучена сума має викликати сумніви – адже вона занадто велика.

“Допомога” не від ООН

До речі, під виглядом допомоги ООН витягали з людей кошти родинна команда одеських шахраїв – двоє хлопців під керівництвом батька. Для цього був створений чат-бот, що розсилав повідомлення постраждалим від війни. Пропонувалося зробити запит на допомогу згідно інструкції. За посиланням люди потрапляли на шахрайський сайт з інтерфейсом, схожим на “Приват 24”. Звідти виманювали реквізити карток. Марія  К. – з Херсона в Одеську область перебралася вже після деокупації міста, має статус ВПО і ледь не стала жертвою ось такої фальшивої допомоги.

 “Під час окупації ми натерпілися у Херсоні. Не могли отримати нічого. А рашистську гуманітарку не хотілося. Від рідних, що вибралися, знали що можна подавати запит на ось цю міжнародну допомогу. Але там в окупації нічого не вийшло. І зв’язку не було, а до того теж інтернет було не зловити. Тож коли вибралися на волю (в Одесу) і були майже без засобів до існування, кинулися оформлювати все що можна. Всі види допомоги. А тут повідомлення. Я почала переходити за посиланням. Вчасно чоловік зупинив. Дуже схоже на приватівську картинку було. На щастя цих шахраїв вже викрито”, – говорить жінка.

Кількість жертв важко порахувати, адже до правоохоронних органів люди зазвичай звертаються лише в тому випадку, коли шахраям вдається довести свою справу до кінця. Водночас за 2022-й рік кількість жертв зросла майже удвічі в порівнянні з 2021-м роком. Так у сусідній Одеській області за повідомленням місцевої обласної прокуратури за січень-лютий встигли зафіксувати 830 афер. 

“Оренда” для херсонських ВПО

Аліна Миколайчук (прізвище змінено) – ще одна херсонка, яка стала жертвою популярної шахрайської схеми тільки вже у Києві, куди дівчина перебралася разом зі своєю собакою, розповідає свою історію.

“Коли ти переселенець, зняти житло досить складно. Дехто в об’явах навіть пише – тільки не ВПО. А переселенка з собакою – це взагалі біда. Отож я цілий місяць намагалася щось знайти, а тим часом ми з собакою сиділи на шиї у друзів, створюючи купу незручностей їм в однокімнатній квартирі. І раптом натрапляю на сайті на квартиру, в яку можна з тваринами. Я тоді подумала, що це джекпот. Власниця сказала, що цю квартиру сьогодні вже прийдуть дивитися. Але якщо дам задаток за півмісяця, вона тим людям відмовить. Я вже згодна була брати навіть без огляду. Головне, що у нас нарешті буде дах над головою. Але коли приїхала за адресою, мене там ніхто не чекав. Виявилося, що то зовсім інші власники, які здають квартиру подобово. І вона у них зняла її на кілька днів. А потім вже номер не відповідав – абонент-не абонент. Моя довірливість коштувала мені 4 тисячі гривень”.

Правоохоронці радять не втрачати пильності – не залишати задаток, не побачивши житло і власника, бути обережними з незнайомими номерами, а у випадку благодійних донатів зібрати хоча б мінімальну інформацію про адресата. Адже на благодійних внесках для ЗСУ, переселенців та жертв війни також активно спекулюють шахраї.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!