Свідкам вдалося ідентифікувати нових співучасників гучного злочину рашистів – розграбування колекції Херсонського художнього музею, з якого вивезли в Крим близько 14 тисяч безцінних творів мистецтва. Це директор Центрального музею Тавриди Андрій Мальчин та його заступник Олег Шкедя. Вони не тільки приймали награбоване у своєму музеї, а й особисто приїздили до Херсона та були присутні при завантаженні «евакуйованого» до фур. Причому шедеври закидали у машини абияк, трохи не штабелями, і ще невідомо, які ушкодження вони отримали під час перевезення у неналежних умовах.
Між тим, у звільненому від окупаційної нечисті Херсона співробітники поліції охорони вже побували у будівлі художнього музею, і розмістили в Ютубі короткий ролик про перевірку невеликої частини адміністративного приміщення.

На ролику – штабелі ящиків у коридорах, якась скульптура під плівкою. Але це не експонати, які не встигли вивезти. Директор музею Аліна Доценко пояснила: у ящиках – буклети, а також деталі люстр та паркетної підлоги, які були демонтовані у експозиційних залах на період їх ремонту, ще до окупації.

Вціліла також і скульптура художника Олексія Шовкуненка, чиє ім’я носить музей. Зазвичай, вона стояла у вестибюлі, але деякі відвідувачі, особливо діти, полюбляли з нею фотографуватися, безцеремонно сідаючи пензляреві на руку. Внаслідок цього у фігури з легких матеріалів відламався палець, і до повернення скульптури на звичне місце фрагмент ще належить закріпити назад.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!