«З’їздили у Каланчак. Подивився всі зміни своїми очима», – повідомив у Телеграм голова російської республіки Мордовія артьом здунов.

Незаконний перетин державного кордону України головою регіону, який рашисти призначили «шефським» для окупованого Каланчацького району, схоже, не дуже зіпсує біографію злочинця. Ще з першого дня повномасштабного вторгнення росії на територію України здунов знаходиться під санкціями США через, зокрема, заклик росіян воювати з нашою державою. 1 квітня того ж року рашиста занесли до санкційних списків України за те, що на своїй посаді підтримує і допомагає проведенню військових дій і геноциду цивільного населення в Україні.

Нарешті зовсім недавно, 22 вересня 2023 року, за депортацію українських дітей до росії, а також створення і розповсюдження дезінформації і пропаганди кремля здунов потрапив під санкції Канади. Військовий злочинець разом з гауляйтером Каланчака петром мустіяновичем відкрив в окупованому селищі каплицю, побував у магазині з мордовськими продуктами, лікарні, школі (там, до речі, з подивом дізнався, що окупантам не вистачає вчителів), «багатофункціональному центрі»…

Оскільки артьом здунов за національністю є ерзя (етнічна група, яка розмовляє ерзянською мовою – однією з двох, якими спілкуються у Мордовії), спеціально для нього у селі Максима Горького Каланчацької громади його рідною мовою обписали зупинку. На стінах з’явились вирази «Шумбарат» («Здрастуй») і «Пара мяльса учтядязь» («Ласкаво просимо»). Коли непроханий гість повернеться додому, незрозумілі написи читатимуть українці. «У часи СРСР тут було рибне господарство, виноградники, – написав здунов у своєму каналі про Каланчак. – Все це можна і треба відновлювати». Але чи може бути російська Мордовія прикладом для Херсонщини? Вчений з Московського державного університету Г. Куликов відповідає, що не може.

У «Соціальному атласі російських регіонів» він характеризує економіку Мордовії наступним чином: «Проблемна економіка з підвищеною роллю сільського господарства, низькоконкурентним машинобудуванням і слаборозвинутим сектором ринкових послуг, сильна залежність від фінансової підтримки федерального бюджету, найнижчий серед регіонів Приволзького федерального округу рівень номінальних доходів населення і підвищений рівень бідності, значна частка населення з низьким рівнем освіти, особливо у сільській місцевості».

Істина у тому, що рашисти у себе на болотах порядок навести не можуть, зате лізуть вчити інших. Заодно «підтягують» окуповані регіони до, як вони люблять казати, загальноросійського рівня. Богдан СТРАЖАК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!